chwilowy zanik mocy
- admin
- Władca postów
- Auto:: Touran
- Imię:: Maciek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 122 razy
- Kontakt:
Nie stosuj PSJ to będzie dobrze, tzn. jak jeździsz to nie zmieniaj biegów przy 2k obrotów tylko przy ok 2500RPM wtedy jest w miarę oszczędnie i bezpiecznie dla dwumasy i turbiny.
Teraz pewnie to nie pomoże na Twoje bolączki, trzeba by przeczyścić turbo i dopiero normalnie jeździć.
EDIT: Zobaczyłem że masz DSG więc po prostu trzeba więcej gazu cisnąć aby później zmieniał biegi.
Teraz pewnie to nie pomoże na Twoje bolączki, trzeba by przeczyścić turbo i dopiero normalnie jeździć.
EDIT: Zobaczyłem że masz DSG więc po prostu trzeba więcej gazu cisnąć aby później zmieniał biegi.
-
xysio13
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9TDI BKC 2005
- Imię:: Krzysiek
Panowie a ja mam dosc powazny problemik.
Zaczelo sie 2 dni temu gdy podczas jazdy poczulem szarpanie silnikiem i kompresor klimy wlacza sie i wylacza podczas operowania pedalem gazu. Po wcisnieciu gazu zobaczylem ze nie mam w ogole przyspieszenia (turbo nie kopie). Bledu nie mialem na desce ale po podpieciu vcds'a w domu mialem 2 bledy:
16485 - Mass air flow sensor (g70)
P0101 - 000 - Implausible signal
16683 - Boost pressure regulation
P0299 - 000 - Control range not reached
Po wyjeciu i "przedmuchaniu" przeplywki nie ma juz jej bledu ale pojawia mi sie teraz "emission workshop" i drugi blad czyli cisnienie doladowania.
Powiem tak: auto prawie nie jedzie (ja start golf diesel przy pelnym zaladowaniu albo gorzej), przy ruszaniu i zmiany biegow czarny dym z tylu az wstyd i wlacza/wylacza sie kompresor klimy podczas przyspieszania a na zewnatrz takie syczenie jakby startowal samolot co najmniej :-(((((
Pomozcie, gdzie zaczac szukac, jakie logi podrzucic zeby zdiagnozowac moj problem.
Gdzie jest N75 i czy to moze byc to czy od razu stawiac na turbine do wymiany? Jak sie dostac do przewodow od turbo? Czy z pod maski da rade czy raczej od dolu bo egr stoi na przeszkodzie i nie wiem jak tam wlozyc reke.
POMOCY bo niedlugo potrzebuje auto zdolne do jazdy!!!
Dzieki i pozdrawiam
Zaczelo sie 2 dni temu gdy podczas jazdy poczulem szarpanie silnikiem i kompresor klimy wlacza sie i wylacza podczas operowania pedalem gazu. Po wcisnieciu gazu zobaczylem ze nie mam w ogole przyspieszenia (turbo nie kopie). Bledu nie mialem na desce ale po podpieciu vcds'a w domu mialem 2 bledy:
16485 - Mass air flow sensor (g70)
P0101 - 000 - Implausible signal
16683 - Boost pressure regulation
P0299 - 000 - Control range not reached
Po wyjeciu i "przedmuchaniu" przeplywki nie ma juz jej bledu ale pojawia mi sie teraz "emission workshop" i drugi blad czyli cisnienie doladowania.
Powiem tak: auto prawie nie jedzie (ja start golf diesel przy pelnym zaladowaniu albo gorzej), przy ruszaniu i zmiany biegow czarny dym z tylu az wstyd i wlacza/wylacza sie kompresor klimy podczas przyspieszania a na zewnatrz takie syczenie jakby startowal samolot co najmniej :-(((((
Pomozcie, gdzie zaczac szukac, jakie logi podrzucic zeby zdiagnozowac moj problem.
Gdzie jest N75 i czy to moze byc to czy od razu stawiac na turbine do wymiany? Jak sie dostac do przewodow od turbo? Czy z pod maski da rade czy raczej od dolu bo egr stoi na przeszkodzie i nie wiem jak tam wlozyc reke.
POMOCY bo niedlugo potrzebuje auto zdolne do jazdy!!!
Dzieki i pozdrawiam
-
noelmarcin7
- Kandydat
- Auto:: VW Touran 1.9 TDI BKC 04'
- Imię:: Marcin
Re: chwilowy zanik mocy
Witam podłącze się pod temat bo problem też dotyczy mojego samochodu (touran 1.9TDI 2004 BKC) podczas przyspieszania w granicach 2000 obr samochód traci moc (turbinę słuchać że pracuje) i wpada w drgania , nie chce jechać , gdy zatrzymam samochód silnik pracuje nie równo jakby nie palił na wszystkie gary, po zgaszeniu i ponownym zapaleniu problem jeszcze przez chwilę jest ale póżniej zaczyna dochodzić do siebie i jest OK , wymieniłem pompkę paliwa w baku bo wyglądało na to że ona nie podaje paliwa i samochód się dławi lecz po tygodniu problem nadal jest , Brak błędów na komputerze . Czy ktoś z was rozwiązał ten problem bo nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi. Pozdrawiam
-
karl
- Użytkownik
- Auto:: BMN,2.0 tdi,2006
- Imię:: Karol
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowań: 44 razy
sprawdzić logi PD, turbo
nie wiem czy masz DPF bo to tez dużo złego robi
może filtr paliwa nie był długo wymieniany
myślę, ze logi dużo podpowiedzą
nie wiem czy masz DPF bo to tez dużo złego robi
może filtr paliwa nie był długo wymieniany
myślę, ze logi dużo podpowiedzą
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Bkc nie ma dpf a.
Takie objawy mogą sygnalizowac uszkodzenie aktuatora turbosprężarki.
Przejedz się nim z komputerem i sprawdź błędy. Przy takim zachowaniu ecu musi coś pokazać.
Takie objawy mogą sygnalizowac uszkodzenie aktuatora turbosprężarki.
Przejedz się nim z komputerem i sprawdź błędy. Przy takim zachowaniu ecu musi coś pokazać.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
- rob555
- Przeglądacz
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 17 razy
xysio13 masz nieszczelny dolot...pewnie rura sie wypieła z szybkozłaczki.
Nie słychac gwizdu albo szumu po dodaniu gazu?
Radze szybko sie zajac problemem bo turbo umrze...
Nie słychac gwizdu albo szumu po dodaniu gazu?
Radze szybko sie zajac problemem bo turbo umrze...
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Napisz czy dymi, może być i nieszczelnosc tylko czy potem by się uszczelnialo? ???
Zrób gdzieś diagnostykę auta bo ciężko odgadnąć co go boli.
Pod te objawy można podciągnąć wiele usterek.
Zrób gdzieś diagnostykę auta bo ciężko odgadnąć co go boli.
Pod te objawy można podciągnąć wiele usterek.
Jacek V-TEC Łowicz
tel.509963064
tel.509963064
-
noelmarcin7
- Kandydat
- Auto:: VW Touran 1.9 TDI BKC 04'
- Imię:: Marcin
Dzięki za podpowiedzi Auto nie dymi , jutro jadę na diagnostykę z logami napisze wieczorkiem co uzyskałem
-- Pn lis 03, 2014 20:26 --
Witam jak wcześniej obiecałem , znajomy podłączył samochód po V-Scana i pokazało następujące bolączki:
P1667
P0674
P0671
O ile dobrze to odczytałem i przetłumaczyłem to pierwszy błąd to pompowtrysk a dokładniej jego błąd w obwodzie (mam nadzieje że jak piszą koledzy z forum wystarczy odkręcić pokrywę zaworów odpiąć, przeczyścić i zapiąć wtyczkę od wtrysku i pomoże) Jeżeli to nie pomoże no to wymiana lub regeneracja wtrysku.
Kolejne błędy P0674 i P0671 to świece żarowe do wymiany 2 szt wiadomo pasuje wymienić wszystkie (co polecacie do silnika BKC ?)
To tyle co udało się uzyskać na postoju. Po wymianie świec żarowych i poprawieniu styku na pompowtrysku wykonamy logi podczas jazdy i zobaczymy czy pomoże. Jeśli coś pokręciłem proszę o sprostowanie i poprawienie moich wypocin dopiero zaczynam ogarniać temat a większość info wychwytuje skanując forum. Jeżeli macie jeszcze jakieś podpowiedzi to czekam na obszerne referaty. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.
-- Pn mar 23, 2015 20:58 --
Trochę czasu minęło od ostatniego wpisu w tym poście ale dla potomnych , odkręciłem pokrywę zaworów przygiąłem blaszki we wtyczkach spryskałem kontaktem skręciłem i już ponad miesiąc bezproblemowej jazdy. Dzięki pozdrawiam
-- Pn lis 03, 2014 20:26 --
Witam jak wcześniej obiecałem , znajomy podłączył samochód po V-Scana i pokazało następujące bolączki:
P1667
P0674
P0671
O ile dobrze to odczytałem i przetłumaczyłem to pierwszy błąd to pompowtrysk a dokładniej jego błąd w obwodzie (mam nadzieje że jak piszą koledzy z forum wystarczy odkręcić pokrywę zaworów odpiąć, przeczyścić i zapiąć wtyczkę od wtrysku i pomoże) Jeżeli to nie pomoże no to wymiana lub regeneracja wtrysku.
Kolejne błędy P0674 i P0671 to świece żarowe do wymiany 2 szt wiadomo pasuje wymienić wszystkie (co polecacie do silnika BKC ?)
To tyle co udało się uzyskać na postoju. Po wymianie świec żarowych i poprawieniu styku na pompowtrysku wykonamy logi podczas jazdy i zobaczymy czy pomoże. Jeśli coś pokręciłem proszę o sprostowanie i poprawienie moich wypocin dopiero zaczynam ogarniać temat a większość info wychwytuje skanując forum. Jeżeli macie jeszcze jakieś podpowiedzi to czekam na obszerne referaty. Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za podpowiedzi.
-- Pn mar 23, 2015 20:58 --
Trochę czasu minęło od ostatniego wpisu w tym poście ale dla potomnych , odkręciłem pokrywę zaworów przygiąłem blaszki we wtyczkach spryskałem kontaktem skręciłem i już ponad miesiąc bezproblemowej jazdy. Dzięki pozdrawiam
-
urbero
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 2007 2.0 170KM
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Cześć.
Znalazłem wątek z postami, które pokrywają się z dolegliwościami w moim Touranie; co prawda sprzed paru lat więc przepraszam za odgrzanie kotleta.
Otóż około miesiąca temu pojawił się zgrzyt #1. Po przejechaniu kilometra i wystartowaniu spod świateł i przerzuceniu na dwójkę, silnik pozostał głuchy na pedał gazu. Poszarpało, zadławiło, nieco zadymiło na biało-szaro i koniec. Siłą rozpędu podjechałem na pierwszy lepszy parking i parokrotnie gasiłem/odpalałem silnik. Efekt wciąż ten sam: dziwny klekot tak jakby jeden cylinder nie palił i dużo dymu. Na lawecie wytrzęsło i jak ręką odjął. Panowie szukali, szukali i nic nie znaleźli, zero błędów. Wymienili filtr paliwa i w drogę na wakacje. Na wyjeździe tylko raz się zająkał właśnie na dwójce ale to wszystko, natomiast podczas jazdy w korku dziwnie chrobotał pedał sprzęgła przy niskich biegach - nie wiem z czym to łączyć.
Ostatnio coraz bardziej tracił moc i miałem powtórkę z rozrywki. Podjechalem do magika, ten również niczego nie znalazł w pamięci, pompki pracują z korektą mniejszą niż 0.2 (na luzie). Mialem przedmuch z kolektora - klapy wirówe właśnie usunąłem, pozamiatełem sadzę z w układzie dolotowym i oczyścilem EGR. Auto lekko odżyło ale... No właśnie tu jest pies pogrzebany. Jadę do pracy i niespodzianka: wbijam dwójkę i dusi, obroty nie przechodzą powyżej 1500 a właściwie skaczą 900-1500, rozsprzęglam wkręcając silnik na wyższe obroty, puszczam sprzęgło i ciągnie. Sytuacja powtarza się na trasie parę razy: jeśli przygazuję na wciśniętym sprzęgle to potem mam z górki.
To może być wszystko i prawie nic, więc proszę o jakieś wskazówki, nawet te brzmiące najbardziej banalnie.
Pozdrawiam,
Wojtek
Znalazłem wątek z postami, które pokrywają się z dolegliwościami w moim Touranie; co prawda sprzed paru lat więc przepraszam za odgrzanie kotleta.
Otóż około miesiąca temu pojawił się zgrzyt #1. Po przejechaniu kilometra i wystartowaniu spod świateł i przerzuceniu na dwójkę, silnik pozostał głuchy na pedał gazu. Poszarpało, zadławiło, nieco zadymiło na biało-szaro i koniec. Siłą rozpędu podjechałem na pierwszy lepszy parking i parokrotnie gasiłem/odpalałem silnik. Efekt wciąż ten sam: dziwny klekot tak jakby jeden cylinder nie palił i dużo dymu. Na lawecie wytrzęsło i jak ręką odjął. Panowie szukali, szukali i nic nie znaleźli, zero błędów. Wymienili filtr paliwa i w drogę na wakacje. Na wyjeździe tylko raz się zająkał właśnie na dwójce ale to wszystko, natomiast podczas jazdy w korku dziwnie chrobotał pedał sprzęgła przy niskich biegach - nie wiem z czym to łączyć.
Ostatnio coraz bardziej tracił moc i miałem powtórkę z rozrywki. Podjechalem do magika, ten również niczego nie znalazł w pamięci, pompki pracują z korektą mniejszą niż 0.2 (na luzie). Mialem przedmuch z kolektora - klapy wirówe właśnie usunąłem, pozamiatełem sadzę z w układzie dolotowym i oczyścilem EGR. Auto lekko odżyło ale... No właśnie tu jest pies pogrzebany. Jadę do pracy i niespodzianka: wbijam dwójkę i dusi, obroty nie przechodzą powyżej 1500 a właściwie skaczą 900-1500, rozsprzęglam wkręcając silnik na wyższe obroty, puszczam sprzęgło i ciągnie. Sytuacja powtarza się na trasie parę razy: jeśli przygazuję na wciśniętym sprzęgle to potem mam z górki.
To może być wszystko i prawie nic, więc proszę o jakieś wskazówki, nawet te brzmiące najbardziej banalnie.
Pozdrawiam,
Wojtek
-
miemik
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Ja bym docisnąć i posprawdzal wiązkę na pompkach. U mnie szwankowała a błędów nie dawała. Po weryfikacji jak ręką odział bolączki (kiedyś je opisałem).
-
urbero
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 2007 2.0 170KM
- Imię:: Wojtek
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Dziękuję za sugestię, ale będę musiał przysiąść dopiero w weekend. Qoorde, znowu tydzień jazdy na krawędzi i pod napięciem. Jak ja tego nie lubię. Gdzie te czasy, że wsiadałem i jechałem?...miemik pisze:Ja bym docisnąć i posprawdzal wiązkę na pompkach. U mnie szwankowała a błędów nie dawała. Po weryfikacji jak ręką odział bolączki (kiedyś je opisałem).
-
darek_w
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 110 DFGA 2016
- Imię:: Darek
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Witam jak w temacie mam chwilowy zanik mocy tak jak koledzy piszą w pierwszych postach.Czy jest ktoś z Zielonej Góry lub Lubuskiego co mógłby mi pomóc zrobić logi.