W moim touranie zaobserwowałem że zegary w normalny dzień przy włączniku świateł w pozycji "0" są podświetlane, gdy zapada zmrok widzę że zegary świecą coraz słabiej a gdy zrobi się ciemno nie świecą w ogóle informuje mnie to że mam włączyć normalne światła.
W związku z tym moje pytanie czy posiadam czujnik zmierzchu i czy po wymianie przełącznika świateł na taki z pozycją AUTO będzie to działać?
Nie posiadam sensora deszczu na przedniej szybie przy lusterku.
Zegary mają swój (niezależny od czujnika zmierzchu) czujnik. Przyjrzyj się licznikowi gdy pada na niego silne światło słoneczne, a zobaczysz "otworek" ok. 5-6 mm średnicy - to jest czujnik natężenia światła do podświetlenia zegarów.
Nie masz sensora na szybie = nie masz czujnika zmierzchu
Chyba kiepska rada, bo jak ja dzwoniłem do ASO z pytaniem, czy z pilota mogę domknąć szyby to mi po podaniu VIN powiedzieli, że u mnie się nie da. A na forum TKP powiedzieli, że się da. Więc jak Turanek mówi, że nie ma to nie ma.
cheles, Po vinie widać wyposażenie auta czyli m.in czujnik RLS. Wiec Aso nie powinno mieć problemu z identyfikacją, z domykaniem szyb to zupełnie inna sprawa.... Zresztą wystarczy tylko spojrzeć na przednią szybę..... to najlepsze i najtańsze rozwiązanie....