Sposoby i środki dezynfekcji klimatyzacji

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista
Auto:: 2011 TOURAN
Imię:: Grześ
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowań: 20 razy

Post autor: g_b »

Witajcie, kurcze tez mam problem ze swoja kilma a raczej zapachem.... zaczelo sie gdzies poczatkiem lata. a zaczelo sie w dziwny sposob: mewy narobily mi na maske i dach wiec namoczylem bomby srodkiem do usuwania ptasich odchodow i umylem. opary tego srodka pachaniay specyficznie, octowo. od tego czasu z klimy mi tak wali!!!! szczegolnie jak wsiadam i pierwsze powietrze jak leci, takie wilgotne i nieorzyjemne pozniej jest ok.
kupilem spray z dlugim wezykiem i potraktowalem wloty, parownik tez ale pewnie niedokladnie i poszlo kupe w miejsce gdzie zasysa powietrze, bezposrednio w wiatrak. pomoglo na 3 tygodnie i znowu to samo. beda w pl dalem do ozonowania, pomoglo na 5 tygodni... wczoraj uzylem tez spray, puszke ktora sie odbezpiecza u rzuca za siedzenie (granat:P ) ale nie za bardzo... zlokaliwalem oprowadzenie skroplin, jest drozne, poszlo kupe srodka dezynfekujago, dmuchnalem kompresorkiem i sie zesikal z wrazenia;)
co jeszcze poradzicie, aha zaraz zaloze nowy filtr chodz stary ma pol roku ale moze to z niego tez zapach???
jakie macie sugestie??? wracajac do mycia ptasich odchodow to woda nie mogla sie dostac do wlotu przeciez??!!
Był VW Passat B5 1.8T 150 BHP
Był Seat Ibiza 6L 1.9 TDI 130 BHP
Był VW Passat B5 FL 1.9TDI 130 BHP 4MOTION
Był VW Polo 6N2 1.4 55 BHP
Był VW Touran 1T2 2.0 TDI 177 BHP
Był Seat Ibiza 6l FR 1.8T 150 BHP

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI NIE JEDZA MIODU... PRAWDZIWI MĘŻCZYZNI ŻUJA PSZCZOLY!
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

g_b,
Tak oczywiście zwalaj wszystko na ptaki :hahaha:

Parownik masz do powtórnego wyczyszczenia :lol: A spray z wężykiem to możesz co najwyżej mewie pod ogon. :hahaha:
Polecam ozonowanie klimy plus czyszczenie parownik. Miałem to u siebie waliło octem aż chciało mi się wysiadać. Po ozonowaniu i wyczyszczeniu parownika (na którym z racji, że jest wilgotny zbiera się najwięcej kurzu, brudu i innego cholerstwa) poczułem powiew chłodnego powietrza. Raz do roku można odżałować i wyczyścić.
Info jak się dobrać do parownika masz na forum w wersji obrazkowej.
:piwo:
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista

Leszek bedziesz dobry i podpowiesz prosze gdzie to?? przelecialem te 6 stron i albo slepy jestem albo nie widze....
masz racje ze parownik do czyszczenia.... nowy filtr kabinowy juz do mnie jedzie wiec musze ogarnac temat tego przykrego zapachu jak najszybciej, ja chyba tak mam ze jak cos nie halo to musze juz!!!
dzieki za Twoje rady.

Jest

VW TOURAN 1T3 2.0 TDI 177 BHP CFHC www.touranklub.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=2402
Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista

dzieki, przewod parnika:P zlokalizowalem, poszla w niego spora dawka spreya z rureczka. wylalo sie spodem. a filmiki nie dzialaja:(
no ja z GB, u mnie jest wszytko dokladnie tak samo- tyle ze na odwrot ;) :lol: :P
teraz rozjasnij mi jeszcze tak: jak wyjmie filtr i bede grzebal w kierunki tunelu to natrafiam na graala- czyli parownik tak?? czy moge go sam sprobowac czyscic, nie wiem woda, jakas chemia?? to co wleje to powinno przez odplyw wyplynac prawda?? jakims moze cisnieniem bede probowal....

Jest

Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

g_b,

Na zdjęciu masz pokazane który przewód idzie do parownika. Rurka ze srodkiem chemicznym np wurth (żadna woda itp), wsuwasz rurkę do oporu i pryskasz. Odpal auto na jakieś 2-3 włacz klimę. Zostaw auto z otwartymi oknami na jakąś godzinę żeby przewietrzyć i sprawdź na drugi dzień. Jeżeli dalej śmierdzi octem to muszisz powtórzyć. Co do środka to poszukaj w necie środków. A u siebie w serwisie czy warsztacie sprawdź może robią ozonowanie.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista

dzieki, upewnie sie jeszcze raz, zwalam rurke plastikowa z gumowa koncowka i od dolu wale rureczke jakby w kierunku szyby przedniej. czy bedzie to samo jakbym przez kanal ktorym wpada powietrze pryskal?
u siebie znalazlem to
http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_odkw= ... r&_sacat=0

ale czy to ma rurke??
chyba kupie cos takie:
http://www.ebay.co.uk/itm/Genuine-Peuge ... 2321fdfaf7

a do czego to sluzy?
http://www.ebay.co.uk/itm/New-Genuine-V ... 23239cb444
pisze ze do plukania plyn ale jak to sie odbywa? robil ktos cos takie?

Jest

Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
Awatar użytkownika
Rafik
Użytkownik
Auto:: Passat 2007 2.0 140KM DSG
Imię:: Rafał
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: Rafik »

g_b, najlepiej skorzystaj z wurtha albo ew. kent :) ja ostatnio używałem CRC i jest git :) tylko po "pianowaniu" najlepiej auto ozonem potraktować :)
TDI To Doch Idze
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

g_b pisze:a do czego to sluzy?
http://www.ebay.co.uk/itm...=item23239cb444
pisze ze do plukania plyn ale jak to sie odbywa? robil ktos cos takie?
Jeżeli dobrze myślę, to jest płyn do czyszczenia klimy za pomocą urządzenia dodatkowego Wkładają do auta urządzenie, powiedzmy ozonator (nie wiem jak dokładnie się to nazywa ale było na forum - w grupie warszawskiej padła propozycja żeby na spółkę kupić) i wlewają w jakieś tam proporcji.

Ten drugi to chyba pianka bo byłaby na zdjęciu rurka. Musisz kupić produkt dobrej marki z długą rurką żeby dostać się po przewodach do parownika.
Pogadaj na PW z Mutim, może zna produkt godny uwagi.

Coś w tym stylu:
http://allegro.pl/motip-odswiezacz-odgr ... 87294.html

Dla potomności:
Właściwości:
1. wysokiej jakości, niezwykle skuteczna piana w aerozolu do czyszczenia i odgrzybiania klimatyzacji w pojazdach mechanicznych oraz w domowych systemach wentylacji

2.posiada subtelny zapach

3. ten bezinwazyjny odgrzybiacz usuwa i zapobiega powstawaniu nieprzyjemnych zapachów spowodowanych przez zanieczyszczenia parownika w systemie klimatyzacji

4.preparat jest w pełni bezpieczny dla człowieka i zwierząt

5. zawiera silne środki antybakteryjne niszczące drobnoustroje oraz związki odświeżające powietrze

6. w odróżnieniu od wielu podobnych produktów, które jedynie odświeżają zapach na pare tygodni, środek firmy MOTIP faktycznie zwalcza grzyby
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista

to tak, pytalem w kilku sklepach i w 3 hurtowniach i nie maja pianek tylko spreye 'bomby' albo z rurka. wzialem 2 rozne 'granaty. zabieg juz zrobiony, zobacze jak bedzie, nowiutki i pachnacy filtr z vw tez zalozony wiec trzymam kciuki zeby to byl koniec. a co bedzie to napisze. mam nadzieje ze dobre wiesci;)
Leszku dzieki za infa, pivko polecialo ;)

Jest

Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

g_b,

Grześ, na jakiś czas pomoże, ale miej na uwadze parownik do czyszczenia.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista

Nie tak ze sie chwale. poki co ze smrodkiem spokoj. mam nadzieje ze na dlugo. jezeli znowu powroci pewnie trzeba bedzie znalezc dobry warsztat ktory zalatwi profesjonalnie...

Jest

Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
mieszkoma
Użytkownik
Auto:: AVQ 2003
Imię:: Mieszko
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Post autor: mieszkoma »

W zeszłym roku serwisowałem klimę (sprzęgło klimatyzacji-więc nie byle warsztat z automatem do klimy i ozonatorem). Przy odbiorze chciałem, żeby mi jeszcze zrobili ozonowanie i o dziwo powiedzieli mi, że nie ozonują bo to się do niczego nie nadaje i stosują tylko czyszczenie pianką. Wyjąłem schowek oczyściłem parownik, we wszystkie kanały też poszła pianka i drugi sezon leci świeżutkie powietrze.
W poprzednim samochodzie ozonowałem co rok, bo zaczynało śmierdzieć.

Dzisiaj jestem zdania, że ozonowanie nadaje się tylko co jakiś czas- profilaktycznie. A jak już zacznie śmierdzieć to już tylko pianka lub jakiś płyn bezpośrednio na parownik i w kanały.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów

mieszkoma pisze:W zeszłym roku serwisowałem klimę (sprzęgło klimatyzacji-więc nie byle warsztat z automatem do klimy i ozonatorem). Przy odbiorze chciałem, żeby mi jeszcze zrobili ozonowanie i o dziwo powiedzieli mi, że nie ozonują bo to się do niczego nie nadaje i stosują tylko czyszczenie pianką. Wyjąłem schowek oczyściłem parownik, we wszystkie kanały też poszła pianka i drugi sezon leci świeżutkie powietrze.
W poprzednim samochodzie ozonowałem co rok, bo zaczynało śmierdzieć.

Dzisiaj jestem zdania, że ozonowanie nadaje się tylko co jakiś czas- profilaktycznie. A jak już zacznie śmierdzieć to już tylko pianka lub jakiś płyn bezpośrednio na parownik i w kanały.
Przecież zawsze mówię i piszę, jak zaczynamy czuć smrodek w aucie to żadna pianka czy spray nie pomoże jeżeli nie wyczyścimy parownika - tam największy brud itp się zbiera.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
g_b
Specjalista

cze wszystkim
chcialem sie podzielic moimi spostrzezeniami co do mojego przypadku. calkiem niedawno smierdzialo wiec potraktowalem granatami. pomoglo.????
kupilem piane w spreju bo mi znowu zaczynalo brzydko pachniec i postanowilem sie znowu bawic. zwalilem schowek zeby byl lepszy dostep i tak, latarka, telefonz fleszem i patrze w te dziure czy tam syf czy ok. i przyznam ze dosc czyso bylo ale i tak piany poszlo kilka razy bezposrednio na parownik i rureczke az sie za kazdym razem posikal z wrazenia. w kanaly wentylacyjne tez poszla piana. postanowilem tez zobaczyc czy na wlocie powietrza w grodzi nie ma smieci. owszem byly poniewaz parkuje tylko pod chmura i jeszcze pod drzewem. staram sie zagladac tam z raz na miesiac i wyczysci kanaly zeby woda miala ktoredy uciekac. i zaczynajac wygrzebywac liscie- zgnite i mokre dopadl mnie smrod!! no i jestem pewiem ze przyczyna mojego smrodu nie byly grzyb w ukladzie klimatyzacji a brud na wlocie powietrza!! a szczegolnie smierdzialo w czasie deszczu. wiec dokladnie wszystkie smieci wyczyscilem, wada i chemia zeby caly brud umyc i teraz mam nadzieje ze wiem gdzie moj problem tkwil. profilaktycznie i tam poszlo troche piany.
wiec rady dla tych ktorzy maja problem z zapachami, utrzymajcie tez higiene na wlocie powietrza, w grodzi bo jestem niemal pewny ze przyczyna moich klopotow byl wlasnei syf w tym miejscu... 8)

Jest

Seat Ibiza 6J 1,4 85 BHP
ODPOWIEDZ