Zacinające się wycieraczki

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
Awatar użytkownika
niko02
Władca postów
Auto:: BKD 2004r. 207KM 470Nm
Imię:: Michał
Podziękował: 384 razy
Otrzymał podziękowań: 325 razy

Dobre

Post autor: niko02 »

Dobry temat. Też u siebie profilaktycznie sprawdzę, jak to wygląda...
Touran by niko02Obrazek
ZWzPD :mrgreen:
Obrazek
kml_84
Przeglądacz
Auto:: 2.0 150 DFEA DSG 2019
Imię:: Kamil
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: kml_84 »

GASIOR997 pisze:Po naprawie ustaw prawidłowo bo blendą waliły w plastik i mogą ci go połamać. Lub za daleko poza szybę. Jest opis w książce sam naprawiam .

Czy może mi ktoś wrzucić ten opis z " sam naprawiam .. " jak ustawić wycieraczki bo u mnie czasami potrafią się dotknąć w czasie pracy, a jak są złożone to nie ma między nimi żadnej szczeliny.
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 60 razy

Post autor: GASIOR997 »

Sprawdzenie skrajowego położenia piór wycieraczek
Załączniki
64.jpg
63.jpg
62.jpg
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
lukasz22i
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Podziękował: 3 razy

Post autor: lukasz22i »

Dzisiaj moje wycieraczki znowu stanęły, wywala drugi bezpiecznik, chyba od wycieraczki kierowcy (wcześniej wywalało od pasażera). W związku z tym muszę się za nie zabrać na poważnie.

Do mechanizmu wycieraczek umiem się dostać, co dalej? Są jakieś schody z wyciągnięciem go na zewnątrz? Czy są schody ze ściągnięciem ramion wycieraczek czy idzie łatwo?

Jak już będę miał mechanizm w domu co tam trzeba zrobić żeby problem za szybko nie wrócił?

edit: pisaliście o zatartych sworzniach które robiły zamieszanie, jak sprawdzić w jakiej są kondycji oraz ew. jak je "zregenerować" w domowych warunkach?
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Post autor: gsmfun »

Smarujcie mechanizm w całosci czy to w ostateczności już czy zapobiegawczo. powiem tyle warto ! ja po wymianie ramion na ładniejsze powyciągałem oba mechanizmy nasmarowałem smarem łożyskowym wszystko nawet rozbebeszyłem elektronike i nasmarowałem przekładnie wewnątrz. Teraz jest miodek !przed ściągnięciem tego ramienia zamachowego że tak powiem warto sobie zaznaczyć jego położenie na tym wałeczku napędzajacym. Nacychować np jakimś mazakiem.

Powodzonka!
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
Blackleon
Początkujący

Re: Zacinające się wycieraczki

Post autor: Blackleon »

U siebie zrobilem "remont sworzni", wszystko poskladalem i dziala idealnie. Problem mam tylko taki, ze w gornym skrajnym polozeniu, lewa wycieraczka nie dochodzi do slupka "A", tylko zostaje nieoczyszczony pas ok. 10 cm. Przy czym wycieraczki parkuja w dolnym polozeniu idealnie na swoim miejscu i nie wychodza poza to miejsce. Czy jest mozliwe, ze ruch ramienia na silniczku sie zmienil przez zapieczone zworznie, zmniejszyl? Jest to jakos regulowane?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Blackleon pisze:Jest to jakos regulowane?
regulacji jako takiej nie ma... ale ja zawsze jak robie taką "operację" to przed założeniem ramion włączam silniczek, żeby się ustawiły sworznie w pozycji 0 i wtedy zakładam ramiona wycieraczek... zawsze było ok...
Blackleon
Początkujący

Post autor: Blackleon »

Gdyby byly zle zalozone ramiona, to by schodzily za nisko. U mnie pozycja parkowania, czyli "0" jest prawidlowa. W/g mnie jest za maly ruch ramion. Zastanawiam sie, czy nic sie nie przestawilo, albo nie wygielo, jak sworznie byly zapieczone...
W Touranie ramię silnika nie chodzi "w kółko" jak w każdym samochodzie, tylko ma ruch wahadłowy. Może tu jest problem? Może jakieś kodowanie, kalibracja?
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

Blackleon pisze:Może jakieś kodowanie, kalibracja?
nic z tych rzeczy nie występuje...
Blackleon pisze:Zastanawiam sie, czy nic sie nie przestawilo, albo nie wygielo, jak sworznie byly zapieczone...
jak sworznie sa zapieczone to poprostu cięzko chodzą albo wogole... nie ma to najmniejszego wpływu na ramiona wycieraczek... nie działają żadne wieksze siły na nie w związku z tym, więc i wygiąć sie od tego nie mogą...
ODPOWIEDZ