Zacinające się wycieraczki
-
- Przeglądacz
- Auto:: 2.0 150 DFEA DSG 2019
- Imię:: Kamil
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 5 razy
GASIOR997 pisze:Po naprawie ustaw prawidłowo bo blendą waliły w plastik i mogą ci go połamać. Lub za daleko poza szybę. Jest opis w książce sam naprawiam .
Czy może mi ktoś wrzucić ten opis z " sam naprawiam .. " jak ustawić wycieraczki bo u mnie czasami potrafią się dotknąć w czasie pracy, a jak są złożone to nie ma między nimi żadnej szczeliny.
- lukasz22i
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Podziękował: 3 razy
Dzisiaj moje wycieraczki znowu stanęły, wywala drugi bezpiecznik, chyba od wycieraczki kierowcy (wcześniej wywalało od pasażera). W związku z tym muszę się za nie zabrać na poważnie.
Do mechanizmu wycieraczek umiem się dostać, co dalej? Są jakieś schody z wyciągnięciem go na zewnątrz? Czy są schody ze ściągnięciem ramion wycieraczek czy idzie łatwo?
Jak już będę miał mechanizm w domu co tam trzeba zrobić żeby problem za szybko nie wrócił?
edit: pisaliście o zatartych sworzniach które robiły zamieszanie, jak sprawdzić w jakiej są kondycji oraz ew. jak je "zregenerować" w domowych warunkach?
Do mechanizmu wycieraczek umiem się dostać, co dalej? Są jakieś schody z wyciągnięciem go na zewnątrz? Czy są schody ze ściągnięciem ramion wycieraczek czy idzie łatwo?
Jak już będę miał mechanizm w domu co tam trzeba zrobić żeby problem za szybko nie wrócił?
edit: pisaliście o zatartych sworzniach które robiły zamieszanie, jak sprawdzić w jakiej są kondycji oraz ew. jak je "zregenerować" w domowych warunkach?
- gsmfun
- Użytkownik
- Otrzymał podziękowań: 2 razy
Smarujcie mechanizm w całosci czy to w ostateczności już czy zapobiegawczo. powiem tyle warto ! ja po wymianie ramion na ładniejsze powyciągałem oba mechanizmy nasmarowałem smarem łożyskowym wszystko nawet rozbebeszyłem elektronike i nasmarowałem przekładnie wewnątrz. Teraz jest miodek !przed ściągnięciem tego ramienia zamachowego że tak powiem warto sobie zaznaczyć jego położenie na tym wałeczku napędzajacym. Nacychować np jakimś mazakiem.
Powodzonka!
Powodzonka!
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
-
- Początkujący
Re: Zacinające się wycieraczki
U siebie zrobilem "remont sworzni", wszystko poskladalem i dziala idealnie. Problem mam tylko taki, ze w gornym skrajnym polozeniu, lewa wycieraczka nie dochodzi do slupka "A", tylko zostaje nieoczyszczony pas ok. 10 cm. Przy czym wycieraczki parkuja w dolnym polozeniu idealnie na swoim miejscu i nie wychodza poza to miejsce. Czy jest mozliwe, ze ruch ramienia na silniczku sie zmienil przez zapieczone zworznie, zmniejszyl? Jest to jakos regulowane?
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
regulacji jako takiej nie ma... ale ja zawsze jak robie taką "operację" to przed założeniem ramion włączam silniczek, żeby się ustawiły sworznie w pozycji 0 i wtedy zakładam ramiona wycieraczek... zawsze było ok...Blackleon pisze:Jest to jakos regulowane?
-
- Początkujący
Gdyby byly zle zalozone ramiona, to by schodzily za nisko. U mnie pozycja parkowania, czyli "0" jest prawidlowa. W/g mnie jest za maly ruch ramion. Zastanawiam sie, czy nic sie nie przestawilo, albo nie wygielo, jak sworznie byly zapieczone...
W Touranie ramię silnika nie chodzi "w kółko" jak w każdym samochodzie, tylko ma ruch wahadłowy. Może tu jest problem? Może jakieś kodowanie, kalibracja?
W Touranie ramię silnika nie chodzi "w kółko" jak w każdym samochodzie, tylko ma ruch wahadłowy. Może tu jest problem? Może jakieś kodowanie, kalibracja?
- Dodi
- Władca postów
- Auto:: Sharan 7N CFGB
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowań: 58 razy
nic z tych rzeczy nie występuje...Blackleon pisze:Może jakieś kodowanie, kalibracja?
jak sworznie sa zapieczone to poprostu cięzko chodzą albo wogole... nie ma to najmniejszego wpływu na ramiona wycieraczek... nie działają żadne wieksze siły na nie w związku z tym, więc i wygiąć sie od tego nie mogą...Blackleon pisze:Zastanawiam sie, czy nic sie nie przestawilo, albo nie wygielo, jak sworznie byly zapieczone...