Kontrolka poziomu oleju
- damianprz
- Przeglądacz
- Auto:: Touran I, 1.9 TDI, 2004
- Imię:: Damian
- Podziękował: 4 razy
Re: Kontrolka poziomu oleju
Pomyłka mam 5W30
Nie pamiętam skąd taka decyzja
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... 10#p157838 <-- rok temu pytałem o to i odpowiedzi były chyba niejednoznaczne
Czy po roku czasu i 20.0000km obowiązkowo oprócz wymiany oleju i filtra oleju należy wymienić filtr paliwa i filtry powietrzna?
Nie pamiętam skąd taka decyzja
http://touranklub.pl/forum/viewtopic.ph ... 10#p157838 <-- rok temu pytałem o to i odpowiedzi były chyba niejednoznaczne
Czy po roku czasu i 20.0000km obowiązkowo oprócz wymiany oleju i filtra oleju należy wymienić filtr paliwa i filtry powietrzna?
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Osobiście wymianę filtra paliwa i filtrów powietrza robię zawsze przy wymianie oleju. Nie są to duże koszty, a mam pewność prawidłowej pracy. Kilkanaście lat temu miałem przypadek jak mi auto stanęło o 2 w nocy na środku wiaduktu. Silnik czasami zaskoczył ale nie dało się wejść na wyższe obroty. Z trudem udało mi się go zepchnąć samemu, a rano go zholowaliśmy. Winowajcą okazał się zapchany filtr paliwa, po wymianie wszystko wróciło do normy. Od tego czasu filtr paliwa wymieniam zawsze przy wymianie oleju.damianprz pisze:Czy po roku czasu i 20.0000km obowiązkowo oprócz wymiany oleju i filtra oleju należy wymienić filtr paliwa i filtry powietrzna?
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3
- JEDARO
- Expert
- Auto:: Touran 1.9 TDI BLS
- Imię:: Darek
- Podziękował: 214 razy
- Otrzymał podziękowań: 518 razy
Ja wymieniam wszystkie razem i większość moich klientów równieżrzutnik pisze:filtr paliwa wymieniam zawsze przy wymianie oleju.
jedynie kabinowy może być przy odgrzybianiu co też można połączyć ze sobą
- damianprz
- Przeglądacz
Jak pisałem wcześniej pomyliłem się.Muti pisze:Kolego jak masz 1.9 tdi bez DPF, to nie potrzeba Ci oleju low SAPS 5W30 zapewne, a nie 10W30. Do Twojego silnika lej 5W40 full saps.
Aaaa i nie słuchaj mechanika i zmieniaj olej co 10-13kkm. Im więcej po mieście tym bardziej skracaj okres między wymianami.
Mam 5W30.
Czyli mogę dalej wlewać ten olej?
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Możesz, ale nie jest to najlepszy wybór "smarujacy" jak nie masz dpf.
NzTT
NzTT
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Muti
- Władca postów
Jest temat o olejach i jakie są polecane. Tam znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie.
NzTT
NzTT

- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
a jaki jest najlepszy wybór? Mam 2.0 TDI BMN, z wyrwanym DPF-em. Zalewam go 5W-30. Jest coś bardziej wskazanego?Muti pisze:Możesz, ale nie jest to najlepszy wybór "smarujacy" jak nie masz dpf.
NzTT
- Muti
- Władca postów
Ciężko napisać w odpowiednim temacie? Napisałem to już w poprzedniej wiadomości!
NzTT
NzTT

- damianprz
- Przeglądacz
(...)
Jeśli cena nie jest problemem, wybierzmy 0W-40, bo jest najlepszy – choć jego wyższość da się odczuć tylko zimą, latem nie ma ona znaczenia. Stan silnika oraz jego uszczelnień nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia – po rozgrzaniu silnika oleje te zachowują się podobnie, gdyż mają tę samą letnią klasę lepkościową.
Jeśli jednak mamy do wyboru oleje 5W-30 i 5W-40, wybór ma poważne konsekwencje niezależnie od pory roku. Olej o lepkości letniej „30” podczas normalnej pracy silnika wytwarza cieńszy film olejowy niż olej o lepkości „40”.
W efekcie olej „30” wytwarza mniejsze opory i pozwala zaoszczędzić minimalną ilość paliwa, ale jego wadą jest to, że silnik jest gorzej chroniony przed przeciążeniami niż w przypadku użycia oleju „40”. Wielu mechaników postawionych przed takim dylematem radzi, aby wlać do silnika olej 5W-40. Dzięki temu posłuży dłużej. Warto jednak wiedzieć, że niektóre silniki są skonstruowane pod kątem „rzadkich” olejów i producenci kategorycznie ostrzegają, że stosowanie jakichkolwiek innych olejów nie wchodzi w rachubę.
(...)
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię:: Mariusz
- Podziękował: 1 raz
Panowie to chyba dobry wątek.
Czy jak przekręcam kluczyk do pozycji pierwszej to żółta kontrolka oleju też się świeci?Na bagnecie zrobiło się sucho a na tablicy zero reakcji.Czy może czujnik jest walnięty?
Czy jak przekręcam kluczyk do pozycji pierwszej to żółta kontrolka oleju też się świeci?Na bagnecie zrobiło się sucho a na tablicy zero reakcji.Czy może czujnik jest walnięty?
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
A ja jeszcze zmodyfikuje pytanie poprzednika .marol80 pisze:Panowie to chyba dobry wątek.
Czy jak przekręcam kluczyk do pozycji pierwszej to żółta kontrolka oleju też się świeci?
Mi się kontrolka poziomu i ciśnienia nie zapala podczas samodiagnozy licznika . Bo diód pod ikonką oliwarki fizycznie nie ma

- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Tak to szumnie można powiedzieć .
Szczyku czyli to działa tak samo jak z Adblue . Diodę od Adblue też wydłubali z licznika a komunikat poszedł na wyświetlacz . Tego akurat doświadczyłem .
Szczyku czyli to działa tak samo jak z Adblue . Diodę od Adblue też wydłubali z licznika a komunikat poszedł na wyświetlacz . Tego akurat doświadczyłem .
Ostatnio zmieniony ndz lut 16, 2020 12:47 przez Maciej_F, łącznie zmieniany 1 raz.