Ponieważ mój
W maju wymieniam olej i filtry to mogę coś przy okazji zrobić (logi turbinki wrzuciłem już wcześniej i czekam na ocenę.
Autko z 2007r w zeszłym roku "wyleczyłem" DPF i wrzuciłem wirusa.
A to dobrzepantera35 pisze:
Jeśli chodzi o napęd pompy olejowej czyli imbus, o którym piszesz, to BMM ten problem nie dotyczy.
Mówili coś o jakichś rurkach ale ja się na tym nie znam i zaufałem specom. Mój wirus był delikatny na 165km.pantera35 pisze:
Rozumiem, że oprócz wirusa musiałeś jeszcze coś mechanicznie zrobić?
Wymontować DPF i usunąć monolit lub wstawić jakiś inny katalizator?
Czy jeszcze inaczej?
Bo juz myslałem ze moj bmm ma cos nie teges ze tyle pali ,a tu ten typ tak mapantera35 pisze:Ja mam BMM+ DSG i w mieście na odcinku do pracy i z powrotem (5km w jedną stronę) według komputera pali około 9L/100km , a w praktyce pewnie 9,5L do 10L/100km w zimę . Natomiast trasa jadąc tak 110 - max miejscami 120km/h to "minimum" 6L/100km.
Trasa 3000km do Chorwacji i z powrotem, jazda zgodnie z przepisami według komputera 6,8L/100km i gdyby nie 900km przejechane z małą prędkością w Polsce w nocy to 7L/100km by było mało.
Czyli ogólnie pali sporo jak na taki silnik
Z ta skrzynia to niewiem u mnie jest raczej szybka bo przy 160 mam 3 tys i tak jak jade szybciej niz 80-90 to spalanie sporo wieksze,jedynie co to jak wkoncu skonczy sie dpf to mam nadzieje ze spalanie spadnie.PIOTREL pisze:Witam
Ja też mam BMMa. Nic konkretnego nie robiłem a zbliża się 190 na liczniku. Wydaje mi się, że spalanie jest troszkę wyższe ze względu (gdzieś kiedyś czytałem) na skrzynie biegów. Jest montowana "krótka"
i to tak wpływa na to. Są też montowane w Touranach skrzynie z dłuższymi przełożeniami i tam spalanie jest troszkę niższe.
Mój BKD pali tak samo, wiec te samochody tak mają i aż się dziwie jak czytam, że niektórym w mieście 7-7,5 l a w trasie to potrafią poniżej 5 litrów.krzy0 pisze:Bo juz myslałem ze moj bmm ma cos nie teges ze tyle pali ,a tu ten typ tak mapantera35 pisze:Ja mam BMM+ DSG i w mieście na odcinku do pracy i z powrotem (5km w jedną stronę) według komputera pali około 9L/100km , a w praktyce pewnie 9,5L do 10L/100km w zimę . Natomiast trasa jadąc tak 110 - max miejscami 120km/h to "minimum" 6L/100km.
Trasa 3000km do Chorwacji i z powrotem, jazda zgodnie z przepisami według komputera 6,8L/100km i gdyby nie 900km przejechane z małą prędkością w Polsce w nocy to 7L/100km by było mało.
Czyli ogólnie pali sporo jak na taki silnik
krzy0 pisze:Z ta skrzynia to niewiem u mnie jest raczej szybka bo przy 160 mam 3 tys i tak jak jade szybciej niz 80-90 to spalanie sporo wieksze,jedynie co to jak wkoncu skonczy sie dpf to mam nadzieje ze spalanie spadnie.PIOTREL pisze:Witam
Ja też mam BMMa. Nic konkretnego nie robiłem a zbliża się 190 na liczniku. Wydaje mi się, że spalanie jest troszkę wyższe ze względu (gdzieś kiedyś czytałem) na skrzynie biegów. Jest montowana "krótka"
i to tak wpływa na to. Są też montowane w Touranach skrzynie z dłuższymi przełożeniami i tam spalanie jest troszkę niższe.
Właśnie delikatnie chciałem to zasugerowaćTuranek pisze:Proszę trzymać się tematu