Auto zostało sprowadzone z Belgii w 2007r z przebiegiem 12tys km (według serwisu VW) i od tej pory było użytkowane przez mojego szefa.
Nadarzyła się okazja odkupienie auta od firmy, więc ją wykorzystałem
Touran był na bieżąco serwisowany od 2007r w jednym warsztacie. Pod względem mechanicznym nie ma co mu zarzucić, gorzej jest z lakierem posiada odpryski i zadrapania. Znalazłem drobne defekty w postaci uszkodzonego przełącznika opuszczania szyby pasażera (już wymieniony) i niedziałający przycisk otwierania centralnego zamka z wnętrza samochodu (pracuje nad tym). Touran był sprawcą wjechania w kufer innemu autu w wyniku czego miał delikatnie uszkodzony przód. Z tego też powodu, według mnie ma źle spasowane reflektory względem błotników. Z tylnej klapy musiałem usunąć srebrny emblemat reklamujący firmę.
Teraz trochę o wyposażeniu:
Touran w wersji GOAL z 2006r 2.0TDI BKD, aktualny przelot 210tys km, wersja 7 osobowa
- ABS
- ESP
- skrzynia manual
- tempomat
- radio RNS 300
- zmieniarka
- duży FIS
- 10 poduszek
- odpinany hak
- climatronic dwustrefowy
- klimatyzowany schowek
- oryginalne felgi VW 16"
- ogrzewane i elektrycznie regulowane lusterka
- 4 elektryczne szyby
W najbliższym czasie planuję:
- naprawa przycisku otwierania centralnego zamka z wnętrza auta
- wymiana opon letnich z 215/60/16 na fabryczny rozmiar 205/55/16
- zabezpieczenie utrudniające kradzież
- zaprawki lakiernicze
- ustawienie reflektorów
- wymiana odblasków na lampki w drzwiach
- delikatne przyciemnienie szyb
- obszycie kierownicy skórą
Czytając od jakiegoś czasu forum TKP mam też ochotę na moda otwierania tylnej klapy z pilota, ale jeszcze muszę zgłębić swoją wiedze odnośnie obsługi oprogramowania. Na wszystko przyjdzie czas