Czerwona "Strzała"
-
poaa1hd
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0TDI CFJB 2014
- Imię:: Andrzej
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 12 razy
Czerwona "Strzała"
Witam. Czas przedstawic swoje cacko
A wiec co można powiedzieć... Touran jak Touran
2005 rok BKD HIGHLINE. przejechane puki co ma 245000 i jedzie aż milo. Po zakupie prawie rok temu z przodu z zawieszenia dochodziły dziwne dźwięki wiec wszystko zostało wymienione. Touran dostał nowe sprężyny EIBACH Pro Kit obniżające o 2,5 cm nowe amortyzatory przód i tył nowe łożyska na kolumny z przodu, nowe odboje i osłony z przodu, nowe wahacze przód, nowe silentbloki, nowe łączniki stabilizatora, nowe mocowania osłony i odboje amortyzatorów tył, nowe buciki w rozmiarze 18 cali na lato no i nowa turbinka hybryda co by go troszke podkręcić. Silnik był płukany olej jest wymieniany co 10000 do tego nowy EGR i uszczelka pod pokrywę zaworów. Rozrząd oczywiście tez wymieniony. Autko nie kopci nawet jak jest zimne
W planach jest wymiana całego zawieszenia z tylu łącznie z wózkiem oraz układ hamulcowy z Audi S3 345 mm przód i 310 mm tył. Rozwazam zakup zaciskow Brembo 4 tloczkowych na przod z Audi Q5 ktore powinny idealnie pasowac do tego zestawu. W środku wymienione sa kratki nawiewów z modelu 1T3 oraz panel klimatronik, włącznik świateł i regulacja lusterek z opcja składania. Lusterko wewnętrzne zmienione na automatyczne oraz przygotowana instalacja pod czujnik deszczu i zmierzchu. Lusterka zewnętrzne składane automatycznie z modelu 1t3 zamykane z pilota otwierane po przekręceniu zapłonu. Aktualnie walcze z uruchomieniem sprężarki klimatyzacji. Jest juz nowy komputer silnika niestety bez pinu
W planach RNS 510 kierownica z łopatkami i zmiana podświetlania zegarów na białe, przód od polifta no i lakierowanie całości . Co jeszcze mi przyjdzie do głowy nie wiem okaże sie z czasem. Może jakieś pomysly? Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt mar 28, 2017 20:14 przez poaa1hd, łącznie zmieniany 1 raz.
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
Re: Czerwona "Strzała"
Ale fajny sprzęt. Gratulacje. Widzę, że dbasz o detale i nie żałujesz środków, żeby autko było igiełką, brawo. Heble z S3/R to świetny pomysł, będzie brzytwa. Natomiast szkoda, że nie kupiłeś sobie kompletu Bilstein B12, bo miałbyś wtedy Eibacha -25 ze świetnym B8 i znakomitą trakcję zwłaszcza, że i tak wszystko włożyłeś nowe (amorki i osprzęt).
Z przodem poliftowym będzie pięknie. Brawo.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Z przodem poliftowym będzie pięknie. Brawo.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
poaa1hd
- ____________________

Witam. Dzięki za wszystkie pozytywne komentarze
Co do zestawu Bilstein B12 pewnie było by lepiej tylko to ma byc nadal rodzinne autko. Na tor nie latam wiec to wystarczy a trakcja i tak jest rewelacyjna. Co prawda puki co jeżdżone było tylko na zimówkach bo wszystko było wymieniane w grudniu ale patrząc jak auto teraz się zachowuje to na letnich będzie jak dla mnie i mojej jazdy rewelacja. Do tego Norwegia to dziwny kraj jak tylko coś z autem robisz na wszystko papiery trzeba i po zmianie lecisz do urzędu komunikacji oni wszystko sprawdzają i zatwierdzają i wpisują w dowód rejestracyjny a jak tego nie zrobisz a bardzo zmodyfikujesz auto to jeśli na przeglądzie się dopatrzą to cie tam odeślą. Ze sprężynami to pikuś bo nowe kupujesz i masz tuv na to i ze są do tego auta potrzebujesz tylko wydruk ze zrobionej geometrii i ustawienia świateł
ale jak hamulce chce zmienić... masakra z volkswagena mam mieć pismo ze te z S3 beda działać w Touranie do tego jeśli używane kupie to musze mieć vin auta z którego zestaw pochodził. za to hak do przyczepki gdzie może się urwać jak coś zle zrobisz to na ulicy możesz założyć sobie sam i to wszystko zero przeglądu. Dla tego nie chce za bardzo ingerować żeby móc wszystko zrobić zgodnie z przepisami co przy sprzedaży będzie plusem. Jeśli jest tu ktoś z okolic Haugesund to służe pomocą. Mam dostęp do podnośników i sprzętu diagnostycznego. Pozdrawiam
- bartez55
- ____________________

- Auto:: Touran 2.0 TDI [CFHC]
- Imię:: Bartek
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowań: 102 razy
Bardzo ładny:) czerwone samochody zawsze mają +30 km więcej pod maską 
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
- KriSSo
- Specjalista
- Auto:: Golf MK7.5 variant
- Imię:: Kris
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowań: 82 razy
- Kontakt:
B12 jest zestawem na codzień, to nie jest zawias na torpoaa1hd pisze:Co do zestawu Bilstein B12 pewnie było by lepiej tylko to ma byc nadal rodzinne autko. Na tor nie latam wiec to wystarczy a trakcja i tak jest rewelacyjna.
Gdy kupujesz kompletny zestaw KW, Eibacha, Bilsteina, to od producenta na ten zestaw też dostajesz TUV, także luzik.poaa1hd pisze:Ze sprężynami to pikuś bo nowe kupujesz i masz tuv
Czyli, w Niemczech tak jest, w Austrii, dodatkowo jak widać w Norwegii, chyba w ogóle całej Europie zachodniej? Niesamowity tam porządek mają, co więcej - zdaje się, że takie zmiany w dowodzie itd .. za każdym razem trzeba ekstra zapłacić, racja? Dla odmiany w Polsce mamy totalnie wolną amerykankę jeśli chodzi o zmiany. Zakładanie wszystkiego na pałę i zero problemówpoaa1hd pisze:Do tego Norwegia to dziwny kraj jak tylko coś z autem robisz na wszystko papiery trzeba i po zmianie lecisz do urzędu komunikacji oni wszystko sprawdzają i zatwierdzają i wpisują w dowód rejestracyjny
Hehe, to jest najlepszepoaa1hd pisze:ale jak hamulce chce zmienić... masakra z volkswagena mam mieć pismo ze te z S3 beda działać w Touranie do tego jeśli używane kupie to musze mieć vin auta z którego zestaw pochodził
-
poaa1hd
- ____________________

Zgodzę sie ze na zestawy zawieszenia gwintowanego tez jest TUV chodziło mi bardziej o brak problemów przy sprzedaży auta. Tu ludzie dziwnie na wszystko patrzą a tak auto jest jak najbardziej "normalne" i nie będzie marudzenia. A co do tego poukładania to nie tak do końca tu idą ze skrajności w skrajność. Do mnie sie beda czepiać ze hamulce zmienione co z tego ze będzie auto lepiej hamowało wszystko pasuje p&p i nic nie trzeba przerabiać czyli jak fabryka dala, poza kodowaniem pompy a z drugiej strony sprowadzasz auto z zagranicy jedziesz do urzędu rejestracji zrobią kilka fotek wypełnią papiery i na drogę zero sprawdzania stanu technicznego
. Rozumiem ze te auta o których teraz napisałem sa dosyć nowe i maja przejechane do 30 tysięcy kilometrów i sa max z 2014 roku ale to juz jest czas i odległość w których coś z autem mogło się stać a nikt tego nie sprawdza.
- Zarzyk2
- Początkujący
- Auto:: Vw Touran 2004 AVQ
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowań: 8 razy
Bardzo ładna sztuka i ten kolorek
powodzenia w dalszych modach i bezawaryjności
powodzenia w dalszych modach i bezawaryjności
jest:
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
Smart for two - sztuk dwie
VW T5 Shuttle
VW Caddy mk1
VW Touran
Smart for two - sztuk dwie
- karolek_ust
- Specjalista
- Auto:: Jetta A2
- Imię:: Karol
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 94 razy
Ładna czerwień 
Vento - Golf III - Astra G - Toledo 1M - Passat B5FL - Touran 1T1 - Jetta A2 - Touran 1T3 - A4 B8 -
-
poaa1hd
- ____________________

Lusterka beda lakierowane w czarny połysk relingi dachowe tak samo i jak wejdzie przód poliftowy to grill i wszystkie kratki tez beda lakierowane w czarny połysk no chyba ze koncepcja się zmieni do tego czasu. Puki co priorytet to stan techniczny auta czyli teraz zawieszenie całe z tyłu i konserwacja podwozia no i hamulce co by ładnie to wyglądało w lato na 18 calach 
-
poaa1hd
- ____________________

Dziękuje za wszystkie pochlebstwa
Weekend mogę uznać za udany. Kolejne wyzwanie zakończone. Wymiana sterownika silnika się udała i klimka chłodzi aż miło. Jeśli ktoś ma zdolności manualne i nie boi się wyzwań to nawet sterownik bez pinu immo który może kupić juz za 130 zł się nada. W moim przypadku wystarczyło przepisać eeprom ze starego sterownika do nowego i auto ruszyło od strzała. Oczywiście trzeba lutować i kupić BDM100 do sczytania sterownika za następne 130 zł no ale to juz sprzęt który może się przydać na przyszłość. Jak juz wiadomo co i jak zrobić to sprawa jest do ogarnięcia w godzine. Najtrudniejsza częścią z całej zabawy jest chyba otwieranie sterownika
Jeśli ktoś ma jakieś pytania chętnie pomogę. Dziękuje za pomoc koledze Marcinowi który mnie naprowadził co i jak zrobić. Nie ma go u Nas na forum ale może czyta 
Niestety nie jest tak pięknie jak by sie mogło wydawać
zabawa z eeprom zadziała jeśli sterowniki sa identyczne. W tym przypadku auto owszem odpala jeździ i jest wszystko ok ale wywala błąd sterownika silnika po kilku odpaleniach
nic zabawy z oprogramowaniem ciąg dalszy mnie czeka no ewentualnie wyłączenie immo skoro i tak będzie to konieczne do wymiany licznika na kolor.
No to juz wszystko lata
Nie wiem czy się sam nakręcam ale widze i czuje różnice między starym i nowym sterownikiem. Nie mam pojęcia czy ktoś nie grzebał w starym ale teraz auto odpala czy cieple czy zimne nie przekraczając 1000 rpm. Do tego inaczej "dogaduje się" ze skrzynia biegów. Wszystko jak by szybciej i równiej działa.
Niestety nie jest tak pięknie jak by sie mogło wydawać
No to juz wszystko lata