Czołem.
Walczę i walczę i nie zamierzam się poddać. Czy ktoś z Was dysponuje jakąś instrukcją, dokumentacją rysunkową lub choćby wskazówkami dotyczącymi demontażu pokrywy zaworów 2.0 TDI 170KM BMN? Dzisiaj ledwie uciekłem z ronda a kroiło się na awaryjny trójkąt: silnik dostał zadyszki, pofalowały obroty i bez reakcji na pedał gazu. Mam wrażenie, że to tylko na zimnym silniku.
Zgodnie z sugestią kolegi (@miernik) chciałbym sprawdzić wtyczki w pompowtryskiwaczach w listwie/wiązce elektrycznej, ale za Chiny ludowe nie potrafię dogrzebać się do paru śrub. Wiem, że to nie jest łatwe i trzeba coś zdemontować ale chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej, żeby nie spier.olić.
Z góry pozdrawiam.
Wojtek
Demontaż pokrywy zaworów
-
urbero
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 2007 2.0 170KM
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Re: Demontaż pokrywy zaworów
Dzięki ale znam; nie zasypiam gruszek na forum :-)
Prawie to samo nie znaczy to samo: układ śrub identyczny ale okoliczny osprzęt mam w innej konfiguracji.
Prawie to samo nie znaczy to samo: układ śrub identyczny ale okoliczny osprzęt mam w innej konfiguracji.
- poldiver
- Zaawansowany
- Auto:: Caddy 1.6TDI 2011
- Imię:: Kuba
- Podziękował: 30 razy
- Otrzymał podziękowań: 71 razy
- Kontakt:
W nawiązaniu do Twojego posta w innym wątku:urbero pisze:Dzięki ale znam; nie zasypiam gruszek na forum :-)
to może odżałuj trochę kasy i pojedź do mechanika, który ogarnie problemy w aucie.
-
miemik
- Użytkownik
- Auto:: Touran BKC 2005
- Imię:: Mieciu
- Podziękował: 20 razy
- Otrzymał podziękowań: 16 razy
Kolego ja za sprawdzenie i poprawienie wiązki zapłaciłem bodaj 120 zł. Ja mam lewe ręce do mechaniki i mało się co znam i uważam, że to dobra cena była. Więc może nie ma co się samemu szarpać.
-
urbero
- Początkujący
- Auto:: VW Touran 2007 2.0 170KM
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Pewnie macie rację... Podzwonię i dopytam, może faktycznie nie warto kopać się z koniem. Tfu, ze 170 końmi.miemik pisze:Kolego ja za sprawdzenie i poprawienie wiązki zapłaciłem bodaj 120 zł. Ja mam lewe ręce do mechaniki i mało się co znam i uważam, że to dobra cena była. Więc może nie ma co się samemu szarpać.
A swoją drogą na Bursakach macie fajną ekipę :-)
-- Śr lip 12, 2017 07:52 --
Decyzja podjęta - wizyta umówiona. Zobaczymy co dalej!poldiver pisze:W nawiązaniu do Twojego posta w innym wątku:urbero pisze:Dzięki ale znam; nie zasypiam gruszek na forum :-)
to może odżałuj trochę kasy i pojedź do mechanika, który ogarnie problemy w aucie.
-- Śr lip 12, 2017 18:59 --
No i znalazłem ludzi z doświadczeniem i wiedzą - owszem, nie brak ich na świecie ale czasem trzeba wyżej podnieść głowę i wytężyć wzrok :-)
Półgodzinna diagnoza i wiem na czym stoję:
1. relatywnie zimny silnik - pompowtryski szaleją, szczególnie trzeci, cyferki biegają jak w kalejdoskopie;
2. po podgazowaniu i 90stC korekty dawek w miarę się stabilizują ale wciąż nie jest to bajka;
3. rozrząd przestawiony o prawie +5' (qoorva, przez 18 miesięcy sam się rozciągnął?!);
4. zapchany DPF (75g przy dopuszczalnych 60g) - już się sam nie wypali, żadnych alarmów.
Wszystko powyższe przekłada się na spadek mocy, szarpanie i falowanie obrotów, większe spalanie a właściwie niedopalanie paliwa, bo spaliny śmierdzą że jasna cholera.
Pobrykam tydzień z duszą na ramieniu i oddaję Turka pod skalpel, w międzyczasie staram się o chwilówkę...
Pozdrawiam