Pomysł na Dodatkowy Akumulator

Czyli problemy z prądem w VW Touran (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)
Kaki
Przeglądacz
Auto:: 1T3 2.0 TDI 2011
Imię:: Kacper
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy
Kontakt:

Pomysł na Dodatkowy Akumulator

Post autor: Kaki »

Witam

Od kiedy przerobiłem Tourana na wersje 7'mio osobową cały czas nurtuje mnie jak wykorzystać marnujące się miejsce po kole zapasowym ktore jest pod 3'cim rzędem siedzeń.

Ponieważ w samochodzie znajduje sie coraz więcej urządzeń pracujących 24h/d (2 kamery, Lokalizator GPS sprzężony z Immobiliserem na odcisk palców) po kilku dniach postoju akumulator potrafi dogorewać.
Do tego krótkie trasy Praca/Dom nie pomagaja w utrzymaniu go w dobrej kondycji.

Więc do głowy wpadł mi pomysł aby w miejsce koła dorzucić dodatkowy Akumulator ktory napędzałby dodatkowe urządzenia i odelżył główny akumulator podczas postoju.

Czy ktoś z was próbował już czegoś takiego?

Miejsca po kole za dużo nie ma, więc akumulator (1 lub więcej) musiałby byc dość niski, to tego jakiś sprytny moduł ładujący podczas jazdy i separujący zasilania pomiędzy urządzeniami

o ile wiem zarówno Sharan jak i Tuareg posiadały instalacje z 2'ma akumulatorami, ale nie jestem pewien jak to tam wyglądało.

Jakieś pomysły?
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Imię:: Marcin
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Re: Pomysł na Dodatkowy Akumulator

Post autor: szczyku »

W Sharanie brak instalacji na drugi akku.

Aby posiadać większe akku, trzeba by było zwiększyć alternator i kable.
Awatar użytkownika
cykraz
Zaawansowany
Auto:: Touran 2.0 TDI, 2008
Imię:: Olek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 66 razy

Post autor: cykraz »

I pytanie czy jak dasz dwa aku to czy starczy zdolności pracy altka.
Możesz pokombinować z aku do łódki. Są małe, wówczas dwa i na zmianę przekładać i w domu ładować naprzemiennie,
cykraz
VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM
szczyku
Auto:: Sharan 7N, CFFB, 2010
Podziękował: 56 razy
Otrzymał podziękowań: 39 razy

Post autor: szczyku »

Koledze się chyba rozchodzi, aby to działało tak że akku w bagażniku (podczas postoju auta) zasilało te dodatkowe urządzenia, a podczas pracy silnika było ładowane. Jest to do zrobienia. Wszystko zależy jakie duże akku wsadzisz do bagażnika. Na pewno przy zwiększaniu Ah w aucie musisz wsadzić większy alternator.

Do 1.9tdi włożyłem akku 100Ah (zalecane 74Ah), przy oryginalnym alternatorze 90A ten zabieg nie miał sensu. Dlatego wsadziłem alternator 220A z audi Q7 3.0tdi. Zwiększyłem średnice kabli wychodzących z alternatora. Taki zabieg ma sens, służyło mi to bezawaryjnie 5 lat, aż do sprzedaży auta. Po tej operacji przy nie dużym audio, zniwelowane bolączki słabego alternatora i akku. Webasto chodziło nawet do godziny, nic nie mrugało itp.
Samochód odpalał od strzała przy największych mrozach. Oczywiście do tego ostatniego ma wpływ wiele innych czynników. Ale u mnie się mega poprawiło wszystko.
Awatar użytkownika
nastula
Początkujący
Auto:: Cross BMM, 2007r
Imię:: Maniek
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: nastula »

proponuję zapożyczyć pomysł z pojazdów 4x4 ,łodzi czy karawaningu gdzie montuje się separator który zawsze w priorytecie prowadzi do ładowania aku silnikowego, gdy to możliwe również doładowanie aku od dodatkowego osprzętu. Nie proponuję firm bo jest tego trochę, jednak ceny wahają się od 150 w górę. Proszę sobie wpisać hasło "separator ładowania aku" i na pewno coś wyskoczy.
edit
kolega miał takie urządzenie przy wyciągarce i robiło robotę nawet przy aku żelowym.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Przede wszystkim są takie sprzęty ori. Wpina się na dwa sposoby. Jest to robione do zasilania kamerek. Można zwiększać pojemność tego pakietu aku przez wpinanie drugiego pakietu tzw slave do mastera. Można tak wpinać nawet po kilka sztuk.

Oczewiscie można zrobić tradycyjnie z drugim aku. Z tym że proces załączania dodatkowego Aku by go ładować trzeba zrobić tak by po przekaźniku nie zalaczalo go równolegle z głównym aku. Altek da radę naładować oba akumulatory bez problemu aczkolwiek te 90A to już porażka. 180A nie są takie drogie więc to zazwyczaj polecam sam mam w autach i 180 amperowych a w touranie też ten 220A z Q7. Czy 140A czy 220A to Aku ładuje się tak samo szybko.

Finansowo to lepiej nie kombinować a duży Aku dać i tyle. Też mam u siebie Aku 74Ah bo większy nie wejdzie bez wywalania plastików ale w golfie mam 95Ah.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

wesol pisze:bo większy nie wejdzie bez wywalania plastików
77Ah wchodzi :) miałem taką varte u siebie
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Przecie to jest to samo.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
wkpwojtek
Zaawansowany
Auto:: Touran,2.0 BKD, 2005
Imię:: Wojtek
Podziękował: 95 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: wkpwojtek »

Ja obecnie mam 77ah. Plastiki są, potwierdzam mieści się.
Wojtek
Kaki
Przeglądacz
Kontakt:

Ja obecnie mam 74Ah, Alternator.. trudno powiedzieć, musiałbym po numerach sprawdzić

Co do dodatkowych Akumulatorow to myslalem o serii malych akumulatorow żelowych

http://allegro.pl/akumulator-zelowy-bez ... 69191.html

(14Ah itp, wieksze raczej i tak by sie nie zmiescily na wysokość, tu z podlaczeniem ok 12-13cm) czyli powiedzmy, ze dodatkowo max 30Ah. Jak na moj gust, Alternator powinien wydolić.

Prosty uklad na przekaznikach zalaczajacy zasilanie po pojawieniu sie 14v po zapłonie powinien Imo wystarczyć, ew dać opoznienie załączania o kilka minut aby główny akumulator po rozruchu dostał na początku najwięcej 'soku'.

Nic z czym mała ATMEGA by sobie nie mogła poradzić
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Żelowy nie może być. Szybko by się skończył. Ten Aku to jest do alarmów domowych, UPS ów itp spraw. Nie do ciągłego rozładowywania i ladowania.

Aku 77 i 74 to te same Aku. Np centra futura była 77 a już centra plus była 74. A to te same gabaryty i opakowania.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

Kaki pisze:
Ponieważ w samochodzie znajduje sie coraz więcej urządzeń pracujących 24h/d (2 kamery, Lokalizator GPS sprzężony z Immobiliserem na odcisk palców) po kilku dniach postoju akumulator potrafi dogorewać.
mam 2 auta z GPS i 2 tyg czasem i nic im nie jest, ale GPS nie naperd**** co 1 sek pozycji jak jest uśpiony, bo i po co , tylko co 3h, dopiero jak się wzbudzi wysyła sygnał, ale jak nie wykryje zapłonu to idzie spac.
zainwestuj moze w cos co się usypia, bo dzis wsadzisz 2 akku, a za rok te 2 juz bedzie Ci mało
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów

Wymiana dwóch Aku też kosztuje. No może ten jeden może być taki lichawy bo w końcu nie musi odpalać silnika. Jeden większy Aku to chyba rozsądniejszy pomysł.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Kaki
Przeglądacz
Kontakt:

spacewalker pisze:
Kaki pisze: mam 2 auta z GPS i 2 tyg czasem i nic im nie jest, ale GPS nie naperd**** co 1 sek pozycji jak jest uśpiony, bo i po co , tylko co 3h, dopiero jak się wzbudzi wysyła sygnał, ale jak nie wykryje zapłonu to idzie spac.
zainwestuj moze w cos co się usypia, bo dzis wsadzisz 2 akku, a za rok te 2 juz bedzie Ci mało
GPS jest z wyzszej polki, ustawiony na 3s podczas jazdy i raz na 10min podczas postoju (chociaz jak patrze na logi na serwerze, to nie widze transmisji z postoju musze sprawdzic co sie dzieje), Jak orał cały czas to wydziubał 50Ah aku w 2 dni.

Problematyczny jest immobiliser wlasnej produkcji, ktory nie ma trybu stanby, moze nie ciagnie za duzo pradu, to jednak caly czas miliamperki z Aku schodzą.

Kamerki sa podlaczone poprzez sterownik ktory odcina zasialanie jezeli poziom napiecia na Aku spadnie poniżej pewnej wartosci. I to mnie wlasnie martwi, poniewaz niestety ale kamerka w parking mode wylaczyla sie akurat wtedy kiedy ktos przyrysowal mi zderzak.

Z tąd pomysł na wykorzystanie dodatkowego Aku ktory byłby przeznaczony wlasnie tylko na te urzadzenia
Awatar użytkownika
spacewalker
Władca postów
Auto:: 1T1 CFGC 184KM 420Nm
Podziękował: 118 razy
Otrzymał podziękowań: 700 razy

Post autor: spacewalker »

Kaki pisze: GPS jest z wyzszej polki, ustawiony na 3s podczas jazdy i raz na 10min podczas postoju (chociaz jak patrze na logi na serwerze, to nie widze transmisji z postoju musze sprawdzic co sie dzieje), Jak orał cały czas to wydziubał 50Ah aku w 2 dni.

Problematyczny jest immobiliser wlasnej produkcji, ktory nie ma trybu stanby, moze nie ciagnie za duzo pradu, to jednak caly czas miliamperki z Aku schodzą.

Kamerki sa podlaczone poprzez sterownik ktory odcina zasialanie jezeli poziom napiecia na Aku spadnie poniżej pewnej wartosci. I to mnie wlasnie martwi, poniewaz niestety ale kamerka w parking mode wylaczyla sie akurat wtedy kiedy ktos przyrysowal mi zderzak.

Z tąd pomysł na wykorzystanie dodatkowego Aku ktory byłby przeznaczony wlasnie tylko na te urzadzenia
po co Ci co 10min GPS na postoju ?
nawet raz na dobe Ci wystarczy , skoro jest z "wyższej półki" to ma na pewno czujnik ruchu i detekcje zapłonu (bo nawet takie za 40$ maja) więc wzbudzi się przy wsiadaniu/otwieraniu drzwi, (nawet klapy bagażnika) czy włączeniu zapłonu od strzała, bo tak to ma działać
No a jak masz własne zabezpieczenia takie co cały czas prąd doją to i 2 akku za rok bedzie Ci mało.
ODPOWIEDZ