Stukanie z przodu przy gwałtownym ruszaniu lub hamowaniu
-
- Przeglądacz
- Auto:: Touran 2.0 TDI CFHC
- Imię:: Paweł
Stukanie z przodu przy gwałtownym ruszaniu lub hamowaniu
Występuje u mnie pojedyncze stuknięcie w zawieszeniu, słychać go przy gwałtowniejszym ruszeniu lub hamowaniu. Przy nierównościach nie ma żadnego pukania w zawieszeniu. Dwa razy byłem na szarpakach. Wymieniłem przednie tuleje wahaczy, ponoć miały niewielki luz. Znalazłem w necie podobny temat http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.p ... sc&start=0 ale jeszcze tego nie sprawdzałem, brak czasu. Czy ktoś miał podobny problem.
Hadzii123
-
- Początkujący
- Auto:: Touran
- Imię::
Mam to samo, byłem kilka razy na stacjach diagnostycznych u 3 mechaników i żaden nie wie co to jest??
[ Dodano: Czw Wrz 20, 2012 12:35 ]
[ Dodano: Czw Wrz 20, 2012 12:35 ]
uporałeś się z tymi stukami???hadzii123 pisze:Występuje u mnie pojedyncze stuknięcie w zawieszeniu, słychać go przy gwałtowniejszym ruszeniu lub hamowaniu. Przy nierównościach nie ma żadnego pukania w zawieszeniu. Dwa razy byłem na szarpakach. Wymieniłem przednie tuleje wahaczy, ponoć miały niewielki luz. Znalazłem w necie podobny temat http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.p ... sc&start=0 ale jeszcze tego nie sprawdzałem, brak czasu. Czy ktoś miał podobny problem.
- alcest
- Użytkownik
- Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
- Imię:: Radek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
Re: Stukanie z przodu przy gwałtownym ruszaniu lub hamowaniu
odgrzewam kotleta
U mnie po wymianie tulei wahacza górna + tylnia (przód) na poliuretany (wiem, zaraz ktoś może powiedzieć że to przez to) oraz przy okazji grzebania w misce olejowej, były odkręcane sanki. Po wymianie spoko cisza ale po ok. 1 miesiącu zaczęło się pojedyncze stuknięcie przy mocnym ruszaniu z miejsca. Czy autor posta lub ktoś inny wyeliminował ten problem? Może ktoś inny miał podobnie?
Wiem, że muszę sprawdzić: łożysko mcpersona, śruby od sanek/tulei. Co jeszcze? Chcę się przygotować bo miałem tydzień temu przegląd i oczywiście zawieszenie igła (ocena diagnosty) a ja sam wiem, że przy dużej prędkości na łukach w lewo, samochodem kołysze jak łódką na mazurskiej fali
Ale to offtop do tematu stukania z przodu..
U mnie po wymianie tulei wahacza górna + tylnia (przód) na poliuretany (wiem, zaraz ktoś może powiedzieć że to przez to) oraz przy okazji grzebania w misce olejowej, były odkręcane sanki. Po wymianie spoko cisza ale po ok. 1 miesiącu zaczęło się pojedyncze stuknięcie przy mocnym ruszaniu z miejsca. Czy autor posta lub ktoś inny wyeliminował ten problem? Może ktoś inny miał podobnie?
Wiem, że muszę sprawdzić: łożysko mcpersona, śruby od sanek/tulei. Co jeszcze? Chcę się przygotować bo miałem tydzień temu przegląd i oczywiście zawieszenie igła (ocena diagnosty) a ja sam wiem, że przy dużej prędkości na łukach w lewo, samochodem kołysze jak łódką na mazurskiej fali

-
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 cng lpg 2006
- Imię:: krukim
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 3 razy
Czy wymieniłeś tuleje przedniego wahacza wszystkie 4 czy tylko przednie?hadzii123 pisze: Wymieniłem przednie tuleje wahaczy, ponoć miały niewielki luz.
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Można spróbować dokrecic śruby sanek, a jak nie to Do wymiany śruby sanek z odpowiednimi podkladkami. Śruby trzeba dokrecic odpowiednim momentem. W aso ci doradzą.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 

- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Identycznie w Alhambrze 7N . Jedno pojedyncze głuche puknięcie . Wczoraj rozmawiałem z moim mechanikiem . My będziemy ( on tak obstawia ) sprawdzać amortyzowanie silnika .
- alcest
- Użytkownik
- Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
- Imię:: Radek
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
heh, no właśnie tego nie ruszałem ale myślę że będzie do sprawdzenia. A ktoś podpowie, wiele kosztuje komplet amortyzacji silnika? Bo jak iść za ciosem to wszystko do ogarnięcia. Na razie przód 4 tuleje zrobione.Maciej_F pisze:Identycznie w Alhambrze 7N . Jedno pojedyncze głuche puknięcie . Wczoraj rozmawiałem z moim mechanikiem . My będziemy ( on tak obstawia ) sprawdzać amortyzowanie silnika .
- Maciej_F
- Expert
- Auto:: Alhambra 7N
- Imię:: Maciej
- Podziękował: 49 razy
- Otrzymał podziękowań: 68 razy
Hi hi czyli mnie to odpada . Objawy są identyczne .Rzucimy się jednak na mocowanie silnika .A zawieszenia Seat / VW to jeden ten sam pies .alcest pisze:Na razie przód 4 tuleje zrobione.