Biały dym na starcie, pompa vacum ?

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
MadReaper
Użytkownik
Auto:: 1,9 105KM
Imię:: Łukasz
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Biały dym na starcie, pompa vacum ?

Post autor: MadReaper »

Mam pytanie
Dwa lata temu zauważyłem że poci się pompa vacum. Trochę wcześniej już zaczął się problem z białym dymem na starcie, potem już nic się nie dzieje. Niedawno dowiedziałem się że powodem dymienia może być nieszczelny simering pompy vacum. Więc zakupiłem zestaw naprawczy i wszystko powymieniałem. Tyle że jak widziałem na filmikach ludzie się trochę męczyli z wyjęciem tego simeringa jak i z montażem nabijali go. U mnie wyszedł dość łatwo, a zamontowałem to wpychając palcem. I teraz nie wiem. Pierwsze 2 tygodnie było ok, nie było dymienia. Wymieniłem filtry olej. Teraz auto stało tydzień i dzisiaj znowu dym i trudniejsze odpalenie. I tak się właśnie zastanawiam czy simering nie ma za dużego luzu skoro go palcem wcisnąłem na miejsce.
Jaka jest Wasza opinia ?
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Re: Biały dym na starcie, pompa vacum ?

Post autor: Dziadek13 »

MadReaper pisze: sob lip 05, 2025 12:37 Teraz auto stało tydzień i dzisiaj znowu dym i trudniejsze odpalenie.
Jaka jest Wasza opinia ?
Według mnie należy wymienić uszczelniacze wtrysków, wiem że to troche jest z tym roboty ale niestety nadszedł ich kres szczególnie w opisie trudniejsze odpalenie.
MadReaper
Użytkownik
Auto:: 1,9 105KM
Imię:: Łukasz
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Re: Biały dym na starcie, pompa vacum ?

Post autor: MadReaper »

Ogólnie to moja pierwsza diagnoza taka była że uszczelniacze pompowtryskow ale ze wyszedł ten wyciek to obstawiałem że to pompa. Autko ma przejechane 240k więc pewnie to te uszczelniacze
ODPOWIEDZ