2.0TDI 170KM - wskazania spalania + poj. baku

insanex
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

2.0TDI 170KM - wskazania spalania + poj. baku

Post autor: insanex »

Cześć,
Pod koniec listopada zanabyłem Tourana Crossa 2.0TDI 170KM DSG. Autko fajne - może poza tym, że w fabryce zwajchowali mi klapę i się odbijam z dealerem (ale na jazdę nie wpływa - to najważniejsze), ale mam dwie "bolączki":
1. Pojemność zbiornika paliwa: w instrukcji piszą, że jest 60l w tym 7 rezerwy... No kurde - mi się nie udało jeszcze więcej jak niecałe 54l nalać, a testowałem na 3 różnych stacjach i wyjeżdżałem teoretycznie do dna (przynajmniej tak mi komputer pokazywał - do całkowitego braku nie wyjeżdżałem) - to normalne, że jest tak mało? (bo jest za mało - ledwo 700km na baku da się zrobić :( )
2. Spalanie rzeczywiste mam na poziomie 7,7 (przejechałem ok. 5,5 tys. km na razie), a według komputera średnio mam 6,5 - rozbieżność nieakceptowalna... Wiadomo, że to nigdy nie jest apteka, ale 1,2l to żadna dokładność - to też normalne?

Fajnie jakby ktoś się wypowiedział, podzielił doświadczeniami ze swojego autka. Dzięki!
Awatar użytkownika
QQRYDZA
Expert
Auto:: 1,9tdi
Imię:: dar
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: QQRYDZA »

Ja ostatnio tak zalalem swojego że aż mu sie polało ;) strzałka po 2 dniach sie dopiero ruszyła ;)
60 powinno być. ,może coś się zawiesiło.Wyjeździj cały bak do końca i zalej jak rezerwa zacznie świecić.
Co do spalania to jak na 170 to i tak ci ładnie pokazuje.Tu już nie dojdziesz.Wszystko zależy od ciężkiej nogi ;) mi czasem pokazuje nawet 8 ;) a mam 105.
[you]--->Niebieski

ZWzPD

wiadomości wysyłać proszę na e-mail darekkruk@hoga.pl
Awatar użytkownika
jeżu
Władca postów
Auto:: PB8
Imię:: Tomek
Podziękował: 215 razy
Otrzymał podziękowań: 681 razy

Post autor: jeżu »

insane pisze:Spalanie rzeczywiste mam na poziomie 7,7 (przejechałem ok. 5,5 tys. km na razie), a według komputera średnio mam 6,5 - rozbieżność nieakceptowalna... Wiadomo, że to nigdy nie jest apteka, ale 1,2l to żadna dokładność - to też normalne?
Można sobie przestawić by Fis palił więcej.. Potrzeba vcdsa i minuta roboty....
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

jeżu pisze:Potrzeba vcdsa i minuta roboty....
Mi najwięcej weszło 72litry :) Tankowałem chyba z 10-15minut..Bardzo powoli spływała ropa z wlewu,ale tankowałem,aż stała przy korku..
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

insane pisze:Pojemność zbiornika paliwa: w instrukcji piszą, że jest 60l w tym 7 rezerwy... No kurde - mi się nie udało jeszcze więcej jak niecałe 54l nalać
U mnie tak samo.
insane pisze:Spalanie rzeczywiste mam na poziomie 7,7 (przejechałem ok. 5,5 tys. km na razie), a według komputera średnio mam 6,5 - rozbieżność nieakceptowalna... Wiadomo, że to nigdy nie jest apteka, ale 1,2l to żadna dokładność - to też normalne?
Nie wiem, ale mam dokładnie takie same wartości jak u Ciebie.
insane pisze:w fabryce zwajchowali mi klapę i się odbijam z dealerem
Co to oznacza? W czym rzecz?

P.S.
Czy masz założone zimówki na fabryczne alufelgi, czy korzystasz z innego zestawu, np 6,5x16 i 205/55/16? Jeśli opcja nr 2, to czy nie zauważyłeś ściągania auta w prawą stronę, ale tylko podczas ostrego przyspieszania ?? (przy jeździe jednostajnej lub przyspieszając delikatniej wszystko jest ok)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

insane pisze:Spalanie rzeczywiste mam na poziomie 7,7 (przejechałem ok. 5,5 tys. km na razie), a według komputera średnio mam 6,5 - rozbieżność nieakceptowalna...
oczywiście, że nieakceptowalna.

Sami pisaliście (forumowicze), że mierzy to przepływomierz więc jakim cudem odchylenie to aż ponad litr?
Czy tu na pewno chodzi o skalibrowanie komputera czy uszkodzenie przepływomierza? A może przepływomierz miał tylko 1t1?
Korekte to niech sobie robią w fabryce zanim auto z niej wyjedzie, a nie że klienci muszą się sami o to martwić. Co to jest? Tata Motors?
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
GioW
Expert
Auto:: 2.0 TDI BKD HL '04
Imię:: Janek
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 91 razy

Post autor: GioW »

Ciapek pisze:Tata Motors?
O ile mnie pamięć nie myli to ten koncern posiada Jaguara, więc bez takich docinek :P jak już coś to można wyzywać od Daewoo :mrgreen:
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Ciapek pisze:Sami pisaliście (forumowicze), że mierzy to przepływomierz więc jakim cudem odchylenie to aż ponad litr?
Przypływomierz, paliwo? Coś ty.. :mrgreen: W 1.9 TDI jeszcze miał udział w prawidłowym spalaniu,a w 2.0 PD służy już tylko praktycznie do obsługi EGR.

Spalanie obliczane na podstawie ilości wciśniętego gazu(ilość wtryskiwanego paliwa z uwzględnieniem limitu dymu itp.),prędkości obrotowej i prędkości pojazdu. Większość "danych" w naszych autach jest obliczana na podstawie skomplikowanych krzywych zależnych od wielu czynników. ;)

A wracając do rozbieżności,to gdzieś musi być problem z kalibracją tego,bo w PD pokazuje mi praktycznie idealnie-0,1l/100km odchyłu,a to błąd statystyczny..

VW dało możliwość tego regulacji i ASO ma to ustawiać jak klient zgłasza na przeglądzie. :)
Awatar użytkownika
Ciapek
Expert
Auto:: 2.0 DSG BKD '05
Imię:: B
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowań: 64 razy

Post autor: Ciapek »

GioW pisze:
Ciapek pisze:Tata Motors?
O ile mnie pamięć nie myli to ten koncern posiada Jaguara, więc bez takich docinek :P jak już coś to można wyzywać od Daewoo :mrgreen:
pech chciał, że ten salon był niedaleko mojego miejsca zamieszkania. Był i się zmył.
No fakt nowy samochód za 20 000 zł to musiało być coś :P ;)
Polaków jakoś nie przekonał :)
Muti pisze:VW dało możliwość tego regulacji i ASO ma to ustawiać jak klient zgłasza na przeglądzie. :)
Muti spoko, ale myślisz, że każdy klient jeździ z notesem na stację i kalkuluje, liczy itd.?
Na pewną są tacy, ale nie ma ich wiele. Sporo jeździ w takim razie w ostrej niewiedzy. Szkoda.
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów

Ciapek pisze:Muti spoko, ale myślisz, że każdy klient jeździ z notesem na stację i kalkuluje, liczy itd.?
Na pewną są tacy, ale nie ma ich wiele. Sporo jeździ w takim razie w ostrej niewiedzy. Szkoda.
I tu się kłania polityka :D Kto nie liczy ten żyje w błogiej nieświadomości i mówi do kolegów-Zobacz mam 170km,aftomat i pali 6,5l/100km :D
Awatar użytkownika
KriSSo
Specjalista
Auto:: Golf MK7.5 variant
Imię:: Kris
Podziękował: 26 razy
Otrzymał podziękowań: 82 razy
Kontakt:

Post autor: KriSSo »

Muti pisze:bo w PD pokazuje mi praktycznie idealnie-0,1l/100km odchyłu,a to błąd statystyczny..
Dokładnie takie właśnie rozbieżności miałem w MK5 BXE. To co pokazuje Touran to bzdury. Zgłoszę to na pierwszym przeglądzie, ciekawe czy w ogóle będą wiedzieli jak to skorygować. Coraz gorsze te auta, bez kitu.
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

KriSSo pisze:czy w ogóle będą wiedzieli jak to skorygować
To zostaw im (czytaj: ASO) namiar na forum :).
W poprzednim aucie miałem ustawione domykanie szyb w touranie na początku nie. Dzwonię do ASO z pytaniem czy da się to ustawić, sprawdzają i mówią, że nie. Na forum czytam, że można :evil: Druga kwestia zmiana kiery na multifunkcję co słyszę że w tym modelu się nie da. Upieram się że się da i potrzebuje to i to. Oczywiście dało się.
Zmiana panelu oczywiście standartowy tekst, że nie, ale od jakiegoś czasu jak zamawiam części to panowie się pytają co kombinuję zmienić. :)

Dlatego w tym roku dostali ode mnie nasz kalendarz może wbiją sobie adres forum i skorzystają.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Białas tez mi pokazuje za małe spalanie do rzeczywistego - w ASO mogą to skorygować, tak jak proponował Muti. Jest na to procedurka. Póki masz na gwarancji to proponuję zgłaszać to do ASO.

Z bakiem różnie bywa, już pisałem o tym na forum. Mam/ miałem do czynienia z trzema generacjami Touranów. Obecnie w Białasie udało mi się raz zatankować 62l, dojechałem na stację mając 16km poniżej zera (rezerwy).
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
insanex
Początkujący
Auto:: Touran
Imię::

Post autor: insanex »

Sorry, że dopiero teraz odpisuję, ale padł mi dysk i miałem dwa tygodnie wycięte z życia :(
KriSSo pisze:
insane pisze:w fabryce zwajchowali mi klapę i się odbijam z dealerem
Co to oznacza? W czym rzecz?
To oznacza, że klapa jest niesymetryczna. Szczelina nad lewym reflektorem ma ok. 1-2mm, a nad prawym 5-6 (widać...). Korekta na zawiasach, poza zdarciem lakieru nic nie dała. Zrobili pomiary w salonie - niby są OK, ale twierdzą, że skoro nie da się jej wykalibrować na zawiasach to musi być "skręcona" delikatnie dlatego wystąpili do producenta o nową... Jak pytałem czy mi ją zamontują tak, aby nie uszkodzić oryginalnego lakieru na śrubach zawiasów to mi gość pierniczył, że mają taką technologię montażu, że nic nie będzie... Ale ja mu nie wierzę - musieliby to gumowanymi kluczami montować, a ci partacze z ASO nawet nie wiedzą, że są takie narzędzia coś czuję :(.

Na razie minęły ponad 2 m-ce od zakupu, ze 4 telefony i nic... Standardzik - skończymy w TVN Turbo za pół roku :-)
KriSSo pisze: P.S.
Czy masz założone zimówki na fabryczne alufelgi, czy korzystasz z innego zestawu, np 6,5x16 i 205/55/16? Jeśli opcja nr 2, to czy nie zauważyłeś ściągania auta w prawą stronę, ale tylko podczas ostrego przyspieszania ?? (przy jeździe jednostajnej lub przyspieszając delikatniej wszystko jest ok)
Mam na oryginalnych felgach i ściągania nie zauważyłem, ale prawie od początku mam wrażenie, że kierownica jest lekko przekręcona w prawo gdy jadę prosto (oczywiście w serwisie mnie z tym spławili...). Nic jednak nie ściąga, a przekręcenie jest tak delikatne, że się przyzwyczaiłem (żona na przykład w ogóle go nie widzi).

Generalnie w ciągu dwóch miesięcy zdążyłem się przyzwyczaić, że nie wszystko w tym aucie jest idealne :( - np. po tygodniu wypadły mi dwa klipsy mocujące wygłuszenie maski - jednego już nie znalazłem, a drugi walał się po pokrywie silnika... Fajne auto, ale kurde po przesiadce z poprzedniego trochę mnie jakość wykonania irytuje... Oby trwałość i niezawodność kluczowych elementów była lepsza.
adas81
Przeglądacz
Auto:: Touran, 1,9 BKC, 2005
Imię:: Adam
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Re: 2.0TDI 170KM - wskazania spalania + poj. baku

Post autor: adas81 »

Witam
A ja dziś też zrobiłem mały eksperyment.A mianowicie, paliła mnie się rezerwa, pokazywało 50 km do końca ( na rezerwie jakieś 20 km przejechałem). Pojechałem na stację i zacząłem lać. Pierwsze odbicie 50,75 l. Ok. Czekam chwilkę aż pianka opadnie i leje sobie powoli, czekam aż pianka opadnie i tak co chwila, już zacząłem marznąc a ja dalej leje powoli, czekam aż pianka opadnie, przez kolejne 5 min ten sam schemacik, aż w końcu stwierdziłem że już chyba widać paliwo we wlewie( pewno jeszcze by się tam coś dolało, ale co tam). Rzut okiem na dystrybutor i .... 65,1 litra...
Poprzednio tankowałem do odbicie i ze wskazaniem kom,pa by się to pokrywało. Zazwyczaj dolewałem jeszcze ze 5 litrów i kończyłem bo i tak uważałem że już dużo dolałem. Więc tak się zastanawiam ile w chodzi. Czyżby w dolocie od korka do zbiornika mieściło się koło 7-8 litrów?
Srebro według adas81 viewtopic.php?p=93535#93535
ODPOWIEDZ