ŁukaszTouran pisze:Te panele nie są z drewna lub czegos drewno podobnego tylko to jest rodzaj ceramiki
ok . tylko czy patrzyłeś na ulotkę którą marynarz75 wrzucił przykładowo?
poza tym chyba nie zrozumiałeś - producent paneli reklamuje się że będzie ciepło jak na prawdziwej podłodze drewnianej a to nie prawda bo panele są zimne.
Proponowane przez qiuck step panele są drewopochodne czyli są panelami!!!! Doczytaj sobie warunki montażu i gwarancji i podaj mi możliwość zamontowania pod nimi ogrzewania podłogowego.
Co do doinformowania to jestem na bieżąco i musisz wiedzieć że 90% paneli na ogrzewanie podłogowe to jednak są drewnopochodne lub wręcz drewniane ( np. Barlinek) natomiast Kształtki ceramiczne o wyglądzie drewna trudno nazwać panelami - są to raczej jednak płytki... jeszcze nie spotkałem określenia panele ceramiczne...
łukasz nie denerwuj się udzieliłem tylko odpowiedzi marynarzowi75 zgodnie ze swoją wiedzą i
18 letnim doswiadczeniem w branży, również w oparciu o "własnoręcznie" wybudowany i wykończony dom. Wiem żę technologie się zmieniają ale prawa fizyki są niezmienne -
ciepło//izolator=zimno
ciepło//przewodnik=ciepło
marynarz75 - co do odpływu - rozumiem że w nowym mieszkaniu nie masz wylewek?- w mojej opinii odplyw liniowy też wysokością powinien podejść bo montowany będzie na płycie więc do poziomu wylewki masz jeszcze grubość warstwy izolacyjnej i wylewkę. Myślę że jeśli będzie 5 cm styropianu i 4-5 cm wylewki to i liniówka się zmieści. Bardzo ważne jest wybranie modelu o właściwym przepływie swobodnym. Musi on być większy niż maksymalny przepływ natrysku - wiem że to oczywistość ale kupuje się oczyma więc taka przestroga na wyrost. Nigdy nie sprawdzałem w praktyce jak wygląda utrzymanie w czystości odpływu ściennego ale to również nie powinien być jakiś większy problem. W kabinach bezbrodzikowych najważniejsza jest właściwa izolacja ( tzw. folie płynne) no i wykształtowanie krzywizn dla spływu wody. Napisz więcej co jest w mieszkaniu - jakie instalacje, ogrzewanie, jaki poziom wykończenia.....
Co do polecanych marek to mam zasadę że to co trudno zdemontować i wymienić trzeba założyć możliwie najlepsze - nie będę odkrywcą i napiszę Ci tak - Geberit, Viega .