Mycie silnika czyli co i jak

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik
Auto:: Touran
Imię::
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Mycie silnika czyli co i jak

Post autor: gsmfun »

Zakładam taki temat ponieważ myślę żę będzie to dobra skarbnica wiedzy dla tych co by chcieli odświeżyć swój motor pod maską, zakładając że mają na to chęci tymbardziej przy takiej pogodzie :mrgreen:
A dobrze wiemy że czysty motor po otwarciu maski pięknie się do nas śmieje :haha:

A więc na początek moje pytanie do tych co już robili taki zabieg u siebie w autkach, jakie środki polecacie do mycia silnika, jak je nakładać i stosować, jakie ciśnienie powinno być na myjce. Zapraszam do dzielenia się doświadczeniami
Mechatronik z zawodu..
bujający w świecie Elektroniki i Automatyki
Awatar użytkownika
Dodi
Władca postów
Auto:: Sharan 7N CFGB
Imię:: Paweł
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowań: 58 razy

Post autor: Dodi »

ja tam myje środkiem do mycia silników z marketu... silnik najlepiej zimny, spryskuje tym środkiem, czekam chwile, ruszam troche pędzelkiem mocniejsze zabrudzenia, zmiękczam 1 programem na myjce i ognia ;) 2 programem lece całą komorę dokładnie i maskę od wewnątrz... potem spłukuje ostatnim programem, odpalam silnik i koniec... jeszcze nigdy sie nie zdarzyła jakaś awaria z powodu takiego mycia...
ralf
Przeglądacz
Auto:: TOURAN 1.9 TDI 2004
Imię:: .

Post autor: ralf »

Witam.
U mnie mycie wygląda tak.Silnik myje środkiem do silnych zabrudzeń chyba dimer czy coś takiego,musi być oczywiście odpowiednio rozcieńczony.Najpierw zasłaniamy wszystkie elektryczne części folią tj akumulator,alternator, skrzynka z bezpiecznikami spryskujemy silnik wodą potem środek do mycia najlepiej do tego nadaje się opryskiwacz do kwiatów po odczekaniu około 5 min(nie czekać aż wyschnie)spłukuje myjką minimalne ciśnienie dodam jeszcze że silnik nie może być gorący,potem zwiększamy ciśnienie uważając na chłodnice i inne przewody.Po wymyciu sinik suszymy tz.przewody i inne części sprężonym powietrzem przydatna do tego jest tz.pistolet z dyszą do przedmuchiwania po wszystkim można zdjąć częsci zakryte folią i przejrzeć wszystkie przewody czy nie są gdzieś naderwane lub uszkodzone.Ja myję silnik każdego roku zawsze po zimie z powodu soli wszędzie się dostanie.Jak ktoś nie chce ryzykować mycia silnika myjką są też odpowiednie preparaty na sucho używane najczęściej przez komisy samochodowe wystarczy spryskać silnik i po paru minutach przedmuchać sprężonym powietrzem.Uwaga przy myciu maty wygłuszającej przedzielającej komore silnika można ją przedziurawić najlepiej myć niskim ciśnieniem.
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

To ja od siebie dorzucę, że gdzieś czytałem by powyższymi metodami nie myć silnika benzynowego.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
seba244
Expert
Imię:: .......
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Post autor: seba244 »

Największym problemem jest zabezpieczenie elementów elektrycznych, jeżeli to zrobimy dobrze ( a jest to trudne), to będzie wszystko ok :lol:
Awatar użytkownika
andrz3j
Specjalista
Auto:: T1, 1.6 FSI BAG, 2003
Imię:: Andrz3j
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 102 razy

Post autor: andrz3j »

Ja myłem silniki wszystkich aut jakie miałem tak jak ralf + pedzelkiem trudno dostępne miejsca. Ale do spłukiwania używałem zawsze wody z węża. Znam mechanika który po umyciu silnika myjką w MB (benzyna) musiał przez tydzień wszystko osuszać bo auto nie chciało odpalić :).
P.S.Kiedyś silniki myto nafta + woda z pistoletu pod ciśnieniem...
Mój Touran

...tylko PB98
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

Jak woda z węża da radę to działam bo myjki nie mam :D a jeszcze pytanie czy pokrywe silnika zdejmujecie i na goły silnik pryskacie preparat i spłukujecie ?
Mechatronik z zawodu..
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy

Post autor: bartek0-01 »

Ja po kupnie Tourana umyłem jedynie środkiem z marketu K2 do mycia silnika pokrywę silnika. Sam silniczek oraz inne elementy nie wymagały mycia mimo 200 tys przebiegu silniczek suchutki aż miło. Jedynie poprzedni właściciel sporo jezdził po piaszczystej drodze i było mocno zakurzone wiec opłukałem czysta woda pod lekkim ciśnieniem i to wszystko :mrgreen:
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
ralf
Przeglądacz
Auto:: TOURAN 1.9 TDI 2004
Imię:: .

Post autor: ralf »

Jeżeli koledze chodzi o tą pokrywę plastykową nad komorą silnika to ja ją zdejmuję (lepsze dojście do mycia silnika)pokrywę myję osobno środkiem tak że wygląda jak nowa nie potrzeba nawet używać preparatów nabłyszczających jak to robią na giełdzie silnik świeci się jak psu j.... a kupującemu się oczka świecą na ten widok :haha: bo silnik wygląda ja nowy
Awatar użytkownika
bartek0-01
Specjalista
Auto:: 1T3 2.0TDI CFHC DSG 2014
Imię:: Bartłomiej
Podziękował: 204 razy

Post autor: bartek0-01 »

ralf, Dokładnie wystarczy ją ściągnąć i cały silnik mamy na wierzchu :) A czysty silnik na przyszłym kupcu robi spore wrażenie :haha:
----------------------------------------------------------
MOJE AUTO :20: ---> viewtopic.php?f=9&p=301997#p301997 ---> Najnowsza aktualizacja profilu 06.05.2021 zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
gabi10
Użytkownik
Auto:: 2.0TDI AZV 170KM 2003
Imię:: Gabi
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Post autor: gabi10 »

Ja się boje lać wodą po silniku
Myje silnik po sciągnięciu osłony
zmywaczem do hamulcy w brudniejszych miejscach smatka i jest pięknie
Awatar użytkownika
hubert222
Zaawansowany
Auto:: Touran 2004 1.9 TDI AVQ
Imię:: Hubert
Podziękował: 6 razy
Otrzymał podziękowań: 48 razy

Post autor: hubert222 »

bartek0-01 pisze:ralf, Dokładnie wystarczy ją ściągnąć i cały silnik mamy na wierzchu :) A czysty silnik na przyszłym kupcu robi spore wrażenie :haha:

Z tym czystym silnikiem to roznie bywa, bo czesto kupujacy twierdza ze umyty bo wycieki ma ;)
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

hubert222, \
dokładnie tak mam. ;) Jak widzę wypucowany silnik to pierwsze skojarzenie żeby dokładnie sprawdzić czy nie ma wycieków.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
Muti
Władca postów
Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
Imię:: Mateusz
Podziękował: 75 razy
Otrzymał podziękowań: 365 razy

Post autor: Muti »

A ja myje dla własnej satysfakcji ;) Nie zimny,a lekko ciepły spryskuję bilt hamber surfex hd,po chwili ruszam pędzelkiem,spłukuję gorącą wodą pełnym ciśnieniem myjką i śmiga.
Kiedyś zasłaniałem alternator,ale kiedyś w czasie ostrej ulewy otworzyłem maskę i wszystko było mokre,także nie cackam się już :P Tyle ode mnie :)
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy :)
Awatar użytkownika
gsmfun
Użytkownik

nie taki diabeł straszny ja dzisiaj 2 diesle umylem, po dwa kursy na jeden silnik i jest miodek, 1,5 godz schnięcia i smiga a lałem ostro wodą :brawa:
Mechatronik z zawodu..
ODPOWIEDZ