temperatura
-
sachib
- Początkujący
- Auto:: Touran 1,9 tdi rok 2003
- Imię:: tomek
temperatura
Witam. mam pytani odnośnie obiegu płynu chłodniczego w touranie 1.9 bo u mnie temperatura pokazuje 90 i jak stanę chwile w korku to załancza sie wentylator ałe wskążnik dalej pokazuje 90 i wąz o góry jest gorący a ten od dołu chłodnicy co idzie do termostatu nie czy tak ma być nawet wymieniłem termostat na nowy i dalej tak samo
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Re: temperatura
Nie powinno tak być. Oba węże powinny być gorące jeżeli masz 90st. Wiadomo,że jeden minimalnie chłodniejszy,ale na pewno nie zimny. Może to być zapchana chłodnica lub ukręcona pompa cieczy w silniku,jeżeli wąż doprowadzający jest gorący,a powrót zimny
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy 
-
adas81
- Przeglądacz
- Auto:: Touran, 1,9 BKC, 2005
- Imię:: Adam
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Pisał, że wymienił termostat. Choć zdarzają się walnięte nowe termostaty jeśli jakiś zamiennik kiepski. Muti idzie dobry torem
Srebro według adas81 viewtopic.php?p=93535#93535
-
sachib
- Początkujący
pompę wody wymieniałem razem z paskiem napinaczem i rolkani jakieś 2 tyś km temu a jak wymieniałem termostat to dolny wąż od chłodnicy co idzie do niego miał w sobie płyn to wygłada na to ze chłodnica jest czysta może to być czyjnik temperatury może on tak oszukiwać ?
- Turanek
- Władca postów
- Auto:: 2x5T1
- Imię:: Marek
- Podziękował: 23 razy
- Otrzymał podziękowań: 111 razy
@sachib
Po pierwsze uzupełnij temat wątka, jedno słowo to trochę mało...
Czy to włączanie się wentylatora chłodnicy występuje w obecnych warunkach, tzn. temperaturach otoczenia rzędu 10-15°C? Czyli też nie masz włączonej klimatyzacji
Wskaźnik w zegarach jest tak zrobiony, że dopiero przy wyraźnym wzroście temp. płynu zaczyna się wychylać, żeby wcześniej nie denerwować kierowcy.
Faktyczną temperaturę płynu w głowicy można odczytać za pomocą testera np. VCDS'a
Jeśli wymieniałeś pompę to ,być może dobrze nie odpowietrzyłeś układu chłodniczego...
Po pierwsze uzupełnij temat wątka, jedno słowo to trochę mało...
Czy to włączanie się wentylatora chłodnicy występuje w obecnych warunkach, tzn. temperaturach otoczenia rzędu 10-15°C? Czyli też nie masz włączonej klimatyzacji
Wskaźnik w zegarach jest tak zrobiony, że dopiero przy wyraźnym wzroście temp. płynu zaczyna się wychylać, żeby wcześniej nie denerwować kierowcy.
Faktyczną temperaturę płynu w głowicy można odczytać za pomocą testera np. VCDS'a
Jeśli wymieniałeś pompę to ,być może dobrze nie odpowietrzyłeś układu chłodniczego...
-
sachib
- Początkujący
tak się dzieje przy obecnych temperaturach 10 -15 st ale w starym oplu co miałem to termostat był podpięty wężem do góry chlodnicy i to on pierw puszczał a tu jest odwrotni pier się grzeje wąz górny a ten dolni co idzie do termostatu jest chłodny. A jak się odpowiecza układ ?
Może on potrzebuje wyższej temperatury by puścić obieg?
Może on potrzebuje wyższej temperatury by puścić obieg?
- Muti
- Władca postów
- Auto:: MK7.5 R 2.O TSI DJHA
- Imię:: Mateusz
- Podziękował: 75 razy
- Otrzymał podziękowań: 365 razy
Ja bym jeszcze spróbował wymienić ten termostat na renomowanej marki. Wygląda to na jego sprawke..
Wysłano z Xperii P przez Tapatalk
Wysłano z Xperii P przez Tapatalk
Był Touran... Jest kolejne czerwone auto z grupy