Zakup Nowego Tourana - jaki silnik?

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.
g00rek
Auto:: Touran
Imię::

Zakup Nowego Tourana - jaki silnik?

Post autor: g00rek »

Hej, witam wszystkich przy okazji. Mam nadzieję, że zadomowię się tu na stałe, ale dopiero jak kupię :) A to przyszły rok jakoś.

Anyway. Chcę kupić Tourana. Nowa wersja, więc raczej nówka sztuka. Szybko to się nie wydarzy, bo w tym roku zamówienia na 2011 już nie przyjmą, a czeka się tam czy inaczej nawet 4 miesiące :( Swoją drogą masakra jakaś...

Jeździłem już benzyną 1,4 (140 KM) i jestem w szoku, że jeździ się nim zupełnie jak moją obecną Mazdą CX-7 która koni ma 260 (a piją one dwa razy więcej). Ale zastanawiam się jak będzie jeździło się nim przy dużym obciążeniu? Czy to 1,4 rzeczywiście da radę?

Druga kwestia to wybór samego silnika. Strasznie dziwne te zależności są, np niektóre BlueMotion są dostępne w Trendline, a w Comfortline już nie... Na pewno chcę DSG, zostaje mi więc do wyboru:

1.4 TSI 140 KM
2.0 TDI 140 KM

Jeśli wziąłbym Crossa mogłotoby być również:

1.4 TSI 170 KM
2.0 TDI 170 KM

Pytanie pierwsze - czy ta różnica między 140 i 170 rzeczywiście jest tego warta? Tak naprawdę Crossa brałbym tylko z tego powodu, gdyby nie to to pewnie wybrałbym Highline, który ma w standardzie lepszy komputer (premium nie plus).

Wybór między benzyną a dieslem jest generalnie mocno ideologiczny, zawsze byłem "benzynowcem" i nie wiem coby mnie miało przekonać do diesla - cena jest o dychę droższa, paliwo zrobiło się droższe, jedynie spalanie nieco niższe ale nie jeżdżę aż tyle żeby mi się to zwróciło. Jedyne co to pytanie - czy przy pełnym obładowaniu samochodu (wyjazd nad morze, dwójka dzieci, wózki, pies, walizki, itp) diesel nie będzie się lepiej sprawował...
Dzięki :)
peterb
Władca postów
Auto:: 1.4 TSI DSG HL 2016
Imię:: Piotr
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Post autor: peterb »

PPD
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

Przede wszystkim BlueMotion mniej palą (powinny). W zależności od wyposażenia jakie wybierzesz możesz mieć MFA Premium też w HL - ja tak mam w Białasie.
Ja uważam, że 140 KM jest wystarczające, a biorąc pod uwagę opisany przez ciebie wyjazd, to chyba nie chodzi tutaj o wyścigi i ryzykowne wyprzedzanie.
Na różnych portalach motoryzacyjnych są kalkulatory do porównań diesel-benzyna-gaz, możesz sobie za symulować czysto ekonomicznie.
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Marco_Polo
Specjalista
Auto:: VW Sharan 2.0 TSI 220KM
Imię:: Marek
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowań: 18 razy

Post autor: Marco_Polo »

Witam

Ja jeździłem do tej pory VW Passatem B6 Comfortline (kombiakiem) 2.0 TDI 140KM w manualu (2005), VW Golfem Plus Sportline 2.0 TDI 140KM DSG (2005), testowo VW Touranem Highline 1.4 TSI 140KM (2011) i obecnie mam kupiony VW Touran Highline 2.0 TDI 170KM DSG (2008)

Na pewno polecam skrzynie DSG.

Optymalnym rozwiązaniem jest według mnie 2.0 TDI 140KM. Nie widzę dużej różnicy w przyspieszaniu pomiędzy TDI 140KM i 170KM. W spalaniu zauważyłem, że jest sporo więcej. Ale to też zależy od stylu jazdy i ciężkości nogi.
Co do silnika 1.4 TSI 140KM to jak dla mnie gorzej przyspieszał od 2.0 TDI 140KM. Może też przyzwyczajenie do TDI. Przypuszczam, że jest to kwestia momentu obrotowego lub tylko moje subiektywne odczucia.

Pozdrawiam
Był VW Passat Variant B6 2005r. Comfortline 2.0 TDI 140KM - manual
Był VW Golf Plus 2005r. Sportline 2.0 TDI 140KM - DSG
Był VW Touran 2008r. Highline BMN 2.0 TDI 170KM -> 186,1KM - DSG
Był VW Sharan 2012r. Comfortline 2.0 TDI 140KM Blumotion - DSG
VW Sharan 2017r. Highline 2.0 TSI 220KM - DSG
ODPOWIEDZ