Wibracje silnika na wolnych obrotach Touran 1.9 TDI 105
- JacaTouran
- Władca postów
- Auto:: Touran 1.9tdi Bxe
- Imię:: Jacek
- Podziękował: 213 razy
- Otrzymał podziękowań: 233 razy
- Kontakt:
Re: Wibracje silnika na wolnych obrotach Touran 1.9 TDI 105
Jak nie dotykales się w życiu do rozrządu to zleć to specjaliście i obroty niech też tak ustawi vcdsem jak wyżej napisałem.
Jacek V-TEC Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
Regeneracja układów wtryskowych diesel, regenerujemy wtryski commonrail piezo i elektromagnetyczne
Regeneracja Turbosprężarek już od 500zł, montaż i demontaż na miejscu!
Sprzedaż Turbosprężarek nowych i używanych (po regeneracji).
O nas i to co zrobiliśmy: https://www.facebook.com/v.tec.tuning.lowicz/
https://www.facebook.com/Regeneracja-turbospr%C4%99%C5%BCarek-%C5%81owicz-V-tec-482649295200944/
tel.509963064
Zduńska 41 , 99-400 Łowicz
- marek1629
- Zaawansowany
- Auto:: touran, 1.9 bls 2006
- Imię:: Marek
- Podziękował: 65 razy
- Otrzymał podziękowań: 92 razy
Jacek dobrze pisze, jakbyś widział kiedykolwiek to byś to zrobił bo to łatwiejsze od wymiany oleju
ale tak to pierwszy raz daj się komuś dotknąć -tylko patrz jak o robi to się czegoś nauczysz.... czasami tylko tak pogłębiamy wiedzę... to nie są auta za 2 tysie żeby się na nich uczyć 

Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls
-
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.9 TDI. 105 ,2010
- Imię:: Bogusław
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
Fakt do rozrządu się nie dotykałem,ale obroty zmieniałem już poprzednim Touranie (2004 1.9 TDI) tak,że laikiem do końca nie jestem...nawet pamiętam,że zmieniałem tez dawkę rozruchową w poprzednim aucie. Prosiłem Was tyko o instrukcje krok po kroku jak to zrobić a z reszta sobie poradzę bez obaw. Jak już pisałem wcześniej mieszkam w UK i tu jechać do pierwszego lepszego angielskiego warsztatu można się spodziewać kosmicznych cen a i nie mam pewności,że robota będzie zrobiona dobrze! Wiem już to z doświadczenia...na szczęście mamy też tu na miejscu "rodaków" szpeców w tych tematach...więc jeśli nie poradzę sobie sam to skontaktuje się ze znajomym. Chciałem, jednak spróbować swoich sił i zrobić to sam oczywiście z pomocą kolegów z forum,bo w końcu forum ode tego jest jeśli ja coś wiem to chętnie się z wami podzielę wiedzą...Czy ktoś mi opisze jak to zrobić?
- marek1629
- Zaawansowany
Boguś to już zmienia postać rzeczy. potrzebujesz klucza 13 i 16 lub 18 nie pamiętam, programik
który już widzę masz... Ja u siebie zdjąłem wąż ten gruby do egr potem delikatnie odsunąłem przewody alu. Po zdjęciu obudowy paska luzuje się trzy śruby na kole zębatym wałka (klucz 13 oznaczone strzałkami) i przekręcamy dużą śrubą tą po środku w prawo lub w lewo(milimetr nie więcej), skręcamy (bez osłony plastikowej) odpalamy motor i sprawdzamy vagiem w gr. 004 aż do osiągnięcia zamierzonego efektu czyli do osiągnięcia w tej grupie vaga 0 lub jak Jacek pisze wyżej -1. pamiętaj jednak że jeśli położenie pójdzie poza skalę czujnika też pokaże Ci zero.

i jeszcze jedno robisz to na rozgrzanym motorze.

i jeszcze jedno robisz to na rozgrzanym motorze.
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls
-
- Początkujący
No Dzia i to mi się podoba...bardzo konkretny opis..jutro zadziałam i myślę,że bez problemu dam rade...a jak poszło to dam znać wszystkim....a jak zwiększyć nieco obroty w VCDS? Robiłem to kiedyś,ale niestety już nie pamiętam...pamięć jest dobra,ale zbyt ...krótka:-(
- Misiek8010
- Użytkownik
- Auto:: Touran
- Imię::
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
-
- Początkujący
Panowie jestem po "zabiegu"...było trochę strachu,ale ogólnie wszystko skończyło się ok. Zacznę od tego,że pierwszym krokiem było zdjęcie...plastikowej obudowy silnika...potem gumowy przewód i zatrzaski (2 szt) obudowy paska rozrządu. No i poluzowałem 3 śruby na klucz 13 no zacząłem kręcić środkową śrubą nr. 18,ale zrobiłem to zbyt gwałtownie i...poleciało do końca hehehe...skręciłem chcę odpalić auto a tu...d...a. To właśnie był ten strach...ale poluzowałem ponownie i wtedy już delikatniej..najpierw mi skoczyło znowu na minusie -3.9 potem znowu ta sam procedura tym razem delikatniej i wskoczyło na +5.2 no i jeszcze raz no i ..udało się 0.0!!! Skręciłem najpierw lekko odpaliłem i...GIT! Auto nie drży jak na razie. Zgasiłem no i wtedy dokręciłem te trzy śruby tak lekko mocniej...zabrałem się do składania wszystko poszło ok jedynie był lekki problem z zatrzaskiem tym z tyłu od obudowy,ale jakoś się udało...Dziękuję wszystkim za pomoc a i przesyłam screen z wyników mojej pracy...oceńcie czy wszystko jest ok czy nie..Pozdrowionka
-
- Kandydat
- Auto:: TOURAN 1.9TDI/SCANIA480V8
- Imię:: Karol
Kurcze mam ten sam problem i nie moglem znalezc konkretnej odpowiedzi na te
drgania
ale tu widze profesjonalny opis i teraz tylko musze znalezc kogos w Radomiu lub okolicy kto to zrobi....moze ktos kogos poleci?w zasadzie nie musi to byc Radom zawsze mozna sobie zrobic wycieczke 

Pozdrawiam Karol
- marek1629
- Zaawansowany
Re: Odp: Wibracje silnika na wolnych obrotach Touran 1.9 TDI
a posiadasz kabelek lub masz możliwośc pokazania co komp pokazuje?Pogodka_20 pisze:Kurcze mam ten sam problem i nie moglem znalezc konkretnej odpowiedzi na tedrgania
ale tu widze profesjonalny opis i teraz tylko musze znalezc kogos w Radomiu lub okolicy kto to zrobi....moze ktos kogos poleci?w zasadzie nie musi to byc Radom zawsze mozna sobie zrobic wycieczke
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls
-
- Kandydat
No wlasnie chodzi o to ze nie mam ale chyba bede zmuszony zakupic!
-- Pn lut 03, 2014 08:37 --
Czy np. ten kabel warto zakupic?http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-vag-com-vw-audi-skoda-seat-pro-i3929936810.html
-- Pn lut 03, 2014 08:37 --
Czy np. ten kabel warto zakupic?http://allegro.pl/kabel-diagnostyczny-vag-com-vw-audi-skoda-seat-pro-i3929936810.html
Pozdrawiam Karol
- marek1629
- Zaawansowany
Jak jeszcze nie masz a chcesz trochę zaoszczędzić na mechanikach i cieszyć się pomocą kolegów z forum to radzę szybko fundnąć sobie vcdsPogodka_20 pisze:No wlasnie chodzi o to ze nie mam ale chyba bede zmuszony zakupic!

http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... ki+kabelek
pozdrawiam
Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls
-
- Początkujący
Też jestem "za" kupnem kabelka,bo właściwie sam sobie serwisujesz swoje auto...kabelek zawsze się przyda. Ja tez nic nie potrafiłem na początku,ale koledzy z forum we wszystkim mi pomogli. Podstawowe rzeczy nie są aż takie trudne trzeba tylko dokładnie czytać opisy. Ja tez byłem kompletnym laikiem,ale teraz coś tam potrafię a jak czegoś nie wiem to zapytam kolegów na forum i jakoś daję radę. Od kilku lat mieszkam w UK a tu jakiekolwiek podłączenie do kompa w jakimkolwiek warsztacie to sumy za usługę są wręcz "kosmiczne"! Dlatego wydałem na kabelek z softem i sam daję sobie radę,więc radzę i tobie to zrobić...są rzeczy łatwiejsze i trudniejsze no i bardzo trudne,ale wszystko po kolei. Aha tak gwoli informacji kabelek pasuje do tych aut co maja to samo gniazdo diagnostyczne czyli: VW,AUDI,SEAT i SKODA...
Powodzenia
p.s. kolego na tym forów są na prawdę "fachowcy" najwyższej klasy,więc nie obawiaj się o nic...
-- Pn lut 03, 2014 09:30 --
Powodzenia
p.s. kolego na tym forów są na prawdę "fachowcy" najwyższej klasy,więc nie obawiaj się o nic...
-- Pn lut 03, 2014 09:30 --
huragan1971 pisze:Też jestem "za" kupnem kabelka,bo właściwie sam sobie serwisujesz swoje auto...kabelek zawsze się przyda. Ja tez nic nie potrafiłem na początku,ale koledzy z forum we wszystkim mi pomogli. Podstawowe rzeczy nie są aż takie trudne trzeba tylko dokładnie czytać opisy. Ja tez byłem kompletnym laikiem,ale teraz coś tam potrafię a jak czegoś nie wiem to zapytam kolegów na forum i jakoś daję radę. Od kilku lat mieszkam w UK a tu jakiekolwiek podłączenie do kompa w jakimkolwiek warsztacie to sumy za usługę są wręcz "kosmiczne"! Dlatego wydałem na kabelek z softem i sam daję sobie radę,więc radzę i tobie to zrobić...są rzeczy łatwiejsze i trudniejsze no i bardzo trudne,ale wszystko po kolei. Aha tak gwoli informacji kabelek pasuje do tych aut co maja to samo gniazdo diagnostyczne czyli: VW,AUDI,SEAT i SKODA...
Powodzenia
p.s. kolego na tym forum są na prawdę "fachowcy" najwyższej klasy,więc nie obawiaj się o nic...
-
- Kandydat
Dzieki bardzo za pomoc!marek1629 pisze:Jak jeszcze nie masz a chcesz trochę zaoszczędzić na mechanikach i cieszyć się pomocą kolegów z forum to radzę szybko fundnąć sobie vcdsPogodka_20 pisze:No wlasnie chodzi o to ze nie mam ale chyba bede zmuszony zakupic!.... Poczytaj sobie trochę i czasami po prostu poszukaj na forum
![]()
http://www.touranklub.pl/forum/viewtopi ... ki+kabelek
pozdrawiam
z zakupem kabla nosze sie juz xx czasu ale widze ze trzeba sie wziac w garsc i zamowic

Pozdrawiam Karol
-
- Początkujący
- Auto:: MK6 2.0 CFFB
- Imię:: krzych
- Otrzymał podziękowań: 4 razy
Witam, może to nie jest 1.9 TDI tylko 2.0 140KM i trzęsie tylko na ciepłym korekcje pompek dochodzą do 2.99 na drugim cylindrze 1 i 2 cyl.- 1.20 a 3 około 0.45
Bipy 023 najwięcej -35 2 cyl. a 018 wszędzie 0. Zimmy idealnie, mechanik, serwis powiedział gniazda pompek do frezowania bo się kołyszą.
Co o tym sadzicie, pozdrawiam.
Bipy 023 najwięcej -35 2 cyl. a 018 wszędzie 0. Zimmy idealnie, mechanik, serwis powiedział gniazda pompek do frezowania bo się kołyszą.

- marek1629
- Zaawansowany
?lupo4801 pisze:Witam, może to nie jest 1.9 TDI tylko 2.0 140KM i trzęsie tylko na ciepłym korekcje pompek dochodzą do 2.99 na drugim cylindrze 1 i 2 cyl.- 1.20 a 3 około 0.45
podaj screena z bloków 4, 13,23,18.
Masz dpf?
Jak Ci odpala na zimnym silniku- od strzała czy kręci?
sprawdzałeś synchro rozrządu ?
jak się nie mylę to u Cb pompki trzymają się na dwuch a nie jak u mnie na jednej śrubie ...więc jak się mogą kołysać.... ? -sfrezuję i co grubsze gumki da?

Moje autko marek1629
145.5 KM 323Nm bls
145.5 KM 323Nm bls