Lusterka boczne

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.
Awatar użytkownika
Turanek
Władca postów
Auto:: 2x5T1
Imię:: Marek
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowań: 111 razy

Post autor: Turanek »

hmmm... wiem, że taka opcja zapamiętania jest, bo instrukcji mam napisane, tylko nie wiem od kiedy to było oferowane :oops:
Pozdrawiam

Turanek
R-Line Obrazek
H-Line Obrazek
Awatar użytkownika
Rauko
Expert
Auto:: 06.2006 2.0BMM DSG
Imię:: Marcin
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowań: 6 razy

Post autor: Rauko »

Biorąc pod uwagę, że masz to pewnie w instrukcji od białego - to pewnie mogło wejść całkiem nie dawno ;)
Przynajmniej mi udało się znaleźć tą opcję tylko w 1T3, ale skoro twierdzisz, że w 1T2 też było, to pewnie było :)
Do Niemiec przybyłem, zobaczyłem, sprowadziłem =>Szaraczek - z pomocą znajomego.
Obrazek
Awatar użytkownika
GASIOR997
Specjalista
Auto:: SHARAN 7N2
Imię:: GASIOR
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 61 razy

Post autor: GASIOR997 »

Wejdź do modułu komfortu 46 bajt 9 bit 6 i wyłączasz Zsynchronizowane ustawienie lusterek (synchronised mirror adjustment ) i już masz lusterka sterowane oddzielnie każde i po kłopocie. Ja to tez wyłączyłem bo szkoda mi było nerwów .
Jak pomogłem to podziękowanie! - Pozdrawiam
Awatar użytkownika
baron
Przeglądacz
Auto:: Bluemotion 2012 , CFHC
Imię:: Rafał
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Kontakt:

Post autor: baron »

Turanek pisze:
lusterko takie ma nieco inne wkłady regulujące, bo mają one dodatkowe potencjometry meldujące położenie silniczków. Do tego idą dodatkowe kable do sterownika drzwi.
Czy wiąże się to z dołożeniem czegoś ( oprócz oczywiście kabelkologii ) do wkładu czy wymianą całego środka.Jednym z modów po ociepleniu będzie doświetlenie przestrzeni z lusterek więc fajnie byłoby przy jednym zrobić i drugie.
wcześniej 2008 blue , teraz 2012 blue i caddy 2017,

czasami zerknij w tył
Awatar użytkownika
cheles
Władca postów
Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
Imię:: Leszek
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowań: 129 razy

Post autor: cheles »

peterb pisze:Rauko nie jestem pewien na 100 % ale wydaje mi się że jak przeglądałem oferty nowych touranów w salonie ( wtedy jeszcze 1T2) to ta funkcja była jako dodatkowa opcja w jakimś pakiecie.

Właśnie sprawdziłem na stronie vw i jest to w pakiecie lusterka

Pakiet "Lusterka"
- czujnik deszczu
- czujnik zmierzchu - automatyczne właczenie swiateł z funkcja Coming / Leaving Home
- lusterka zewnetrzne, elektrycznie składane
- lusterko po stronie pasazera obnizane automatycznie przy wstecznym biegu
- lusterko wewnetrzne, automatycznie przyciemniane
- oswietlenie przestrzeni wokół drzwi
No właśnie chyba na spocie w Wawie będę musiał sprawdzić czy w moim pakiecie lusterka jest to możliwe.
"baci" znaczy pozdrawiam.
Obrazek
VW Touran by chelesline
Awatar użytkownika
michelus
Początkujący
Auto:: Touran 2.0 TDI 140KM 2011
Imię:: Michał
Podziękował: 2 razy

Re: Lusterka boczne

Post autor: michelus »

Witam mam pytanie dotyczące lusterek własnie... Mam Turanka 2.0 z 2011r z tego co dowiedziałem się w salonie jest to wersja Comfortline...
Sprawa wygląda tak że za nic nie idzie złożyć lusterek ręcznie, próbowałem już nawet na siłę ale zrezygnowałem po paru sekundach bo szkoda zniszczyć a i tak nawet nie drgnęło z miejsca... Rozebrałem lusterko lewe i w środku masakre zobaczyłem prawdopodobnie dlatego się nie składają bo najprawdopodobniej dostaje się tam woda, ale pytanie jest takie: czy jest możliwośc rozkręcenia bardziej tego lusterka żeby wyczyścić ten mechanizm który się obraca z lusterkiem czy niestety ale trzeba kupić nowe?
Drugie pytanie to takie czy wersja comfortline posiada w ogóle składanie lusterek zintegrowana z centralką przy zamykaniu samochodu czy trzeba kupić lusterka i mechanizm który tym steruje? Nie orientuje się zbytni stąd pytanie.
Tak wygląda rozebrane lusterko:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Będę wdzięczny za porady.
Awatar użytkownika
rzutnik
Specjalista
Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
Imię:: Wojtek
Podziękował: 24 razy
Otrzymał podziękowań: 133 razy

Re: Lusterka boczne

Post autor: rzutnik »

Raczej masz lusterka składane ręcznie. Być może nikt ich nigdy nie składał i warunki atmosferyczne zrobiły swoje. W poprzednim aucie miałem podobnie, po wielu próbach udało mi się złożyć lewe ale prawego nie ruszyłem - zbyt bardzo się wszystko wyginało i bałem się że szybciej je urwę niż złożę. Zawsze możesz założyć lusterka składane elektrycznie ale dochodzi wymiana kabli (lub dociągnięcie) i pewnie podmiana sterowników w drzwiach. Touran fabrycznie nie miał opcji składania lusterek przy zamykaniu auta. Trzeba było przekręcić przełącznik aby się złożyły a potem ponownie aby się rozłożyły.
ODPOWIEDZ