Lusterka boczne
- baron
- Przeglądacz
- Auto:: Bluemotion 2012 , CFHC
- Imię:: Rafał
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowań: 1 raz
- Kontakt:
Czy wiąże się to z dołożeniem czegoś ( oprócz oczywiście kabelkologii ) do wkładu czy wymianą całego środka.Jednym z modów po ociepleniu będzie doświetlenie przestrzeni z lusterek więc fajnie byłoby przy jednym zrobić i drugie.Turanek pisze:
lusterko takie ma nieco inne wkłady regulujące, bo mają one dodatkowe potencjometry meldujące położenie silniczków. Do tego idą dodatkowe kable do sterownika drzwi.
wcześniej 2008 blue , teraz 2012 blue i caddy 2017,
czasami zerknij w tył
czasami zerknij w tył
- cheles
- Władca postów
- Auto:: Conceptline, 1.6 z 2009
- Imię:: Leszek
- Podziękował: 33 razy
- Otrzymał podziękowań: 129 razy
No właśnie chyba na spocie w Wawie będę musiał sprawdzić czy w moim pakiecie lusterka jest to możliwe.peterb pisze:Rauko nie jestem pewien na 100 % ale wydaje mi się że jak przeglądałem oferty nowych touranów w salonie ( wtedy jeszcze 1T2) to ta funkcja była jako dodatkowa opcja w jakimś pakiecie.
Właśnie sprawdziłem na stronie vw i jest to w pakiecie lusterka
Pakiet "Lusterka"
- czujnik deszczu
- czujnik zmierzchu - automatyczne właczenie swiateł z funkcja Coming / Leaving Home
- lusterka zewnetrzne, elektrycznie składane
- lusterko po stronie pasazera obnizane automatycznie przy wstecznym biegu
- lusterko wewnetrzne, automatycznie przyciemniane
- oswietlenie przestrzeni wokół drzwi
- michelus
- Początkujący
- Auto:: Touran 2.0 TDI 140KM 2011
- Imię:: Michał
- Podziękował: 2 razy
Re: Lusterka boczne
Witam mam pytanie dotyczące lusterek własnie... Mam Turanka 2.0 z 2011r z tego co dowiedziałem się w salonie jest to wersja Comfortline...
Sprawa wygląda tak że za nic nie idzie złożyć lusterek ręcznie, próbowałem już nawet na siłę ale zrezygnowałem po paru sekundach bo szkoda zniszczyć a i tak nawet nie drgnęło z miejsca... Rozebrałem lusterko lewe i w środku masakre zobaczyłem prawdopodobnie dlatego się nie składają bo najprawdopodobniej dostaje się tam woda, ale pytanie jest takie: czy jest możliwośc rozkręcenia bardziej tego lusterka żeby wyczyścić ten mechanizm który się obraca z lusterkiem czy niestety ale trzeba kupić nowe?
Drugie pytanie to takie czy wersja comfortline posiada w ogóle składanie lusterek zintegrowana z centralką przy zamykaniu samochodu czy trzeba kupić lusterka i mechanizm który tym steruje? Nie orientuje się zbytni stąd pytanie.
Tak wygląda rozebrane lusterko:

Będę wdzięczny za porady.
Sprawa wygląda tak że za nic nie idzie złożyć lusterek ręcznie, próbowałem już nawet na siłę ale zrezygnowałem po paru sekundach bo szkoda zniszczyć a i tak nawet nie drgnęło z miejsca... Rozebrałem lusterko lewe i w środku masakre zobaczyłem prawdopodobnie dlatego się nie składają bo najprawdopodobniej dostaje się tam woda, ale pytanie jest takie: czy jest możliwośc rozkręcenia bardziej tego lusterka żeby wyczyścić ten mechanizm który się obraca z lusterkiem czy niestety ale trzeba kupić nowe?
Drugie pytanie to takie czy wersja comfortline posiada w ogóle składanie lusterek zintegrowana z centralką przy zamykaniu samochodu czy trzeba kupić lusterka i mechanizm który tym steruje? Nie orientuje się zbytni stąd pytanie.
Tak wygląda rozebrane lusterko:

Będę wdzięczny za porady.
- rzutnik
- Specjalista
- Auto:: Touran 1,6TDI 2012 manual
- Imię:: Wojtek
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowań: 133 razy
Re: Lusterka boczne
Raczej masz lusterka składane ręcznie. Być może nikt ich nigdy nie składał i warunki atmosferyczne zrobiły swoje. W poprzednim aucie miałem podobnie, po wielu próbach udało mi się złożyć lewe ale prawego nie ruszyłem - zbyt bardzo się wszystko wyginało i bałem się że szybciej je urwę niż złożę. Zawsze możesz założyć lusterka składane elektrycznie ale dochodzi wymiana kabli (lub dociągnięcie) i pewnie podmiana sterowników w drzwiach. Touran fabrycznie nie miał opcji składania lusterek przy zamykaniu auta. Trzeba było przekręcić przełącznik aby się złożyły a potem ponownie aby się rozłożyły.
Był Touran 1T2 był 2 Touran 1T3