Wasze sposoby na podnoszenie auta

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.
Awatar użytkownika
Maciej_F
Expert
Auto:: Alhambra 7N
Imię:: Maciej
Podziękował: 49 razy
Otrzymał podziękowań: 68 razy

Re: Wasze sposoby na podnoszenie auta

Post autor: Maciej_F »

Ja za wymianę kół biorę się jak w formule jeden :hahaha:
Mam dostęp do paleciaka z firmy . Dobieram kantówkę o odpowiedniej grubości . Podkładam pod środek samochodu i jedzie do góry cały bok . :hahaha: To i zmieniam dwa koła a nie pojedynczo .
Awatar użytkownika
jarekpe2
Przeglądacz
Auto:: Touran 1,9 BLS 2007
Imię:: Jarek
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Post autor: jarekpe2 »

Zeszyt 3.2 porady strona papierowa 71 a w pdf 37

http://chomikuj.pl/awata/Dokumenty
PPD
Mapet
Przeglądacz
Auto:: Touran 1.9 TDI 105 KM AVQ
Imię:: Rafał
Podziękował: 4 razy

Post autor: Mapet »

Jak pobrać ten poradnik ?
Awatar użytkownika
gordon
Auto:: Touran 1.9 TDI BKC '05
Imię:: Ireneusz
Podziękował: 115 razy
Otrzymał podziękowań: 188 razy

Post autor: gordon »

VWariaT
Zaawansowany
Auto:: 1T2 2.0TDI
Imię:: VWariaT
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowań: 55 razy

Post autor: VWariaT »

Prosta sprawa, ręką lecisz po rancie progu i macasz gdzie będzie szersze wzmocnienie. Albo połóż się przy samochodzie i popatrz co i jak.
Żaba jest lepsza, kawał deski na podparcie progu i lecisz w górę :ok:
Był: 1T2 -> Z czerni wyłonił się początek....
Jest: Citroen DS5 Sport Chic 'Denon
Mapet
Przeglądacz

Przymierzam się do zakupu kobyłek aby móc coś więcej zrobić przy samochodzie i teraz do Was pytanie, pod jakimi elementami podwozia je podłożyć? Pod wahacze zawsze będzie ok? Oprócz oczywiście wymiany samego wahacza bo gdzie wtedy ?
Awatar użytkownika
Dziadek13
Specjalista
Auto:: Touran '04 1.9TDI AVQ
Imię:: Jorg
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowań: 67 razy

Post autor: Dziadek13 »

Z przodu i z tyłu jak w instrukcji ale z przodu jest też możliwość podnoszenia np żabą,należy się schylić i zaraz za przednim nadkolem na dole jest taka plastykowa zaślepka powiedzmy okrągła z jednej strony zaczepia się o nadkole wyciągasz ją i masz miejsce na podnoszenie żabą zaślepka jest na wcisk,przynajmniej jest tak u mnie.
rafcio606
Przeglądacz
Auto:: touran 2003 1.6 16v bag f
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Post autor: rafcio606 »

Mapet pisze:Przymierzam się do zakupu kobyłek aby móc coś więcej zrobić przy samochodzie i teraz do Was pytanie, pod jakimi elementami podwozia je podłożyć? Pod wahacze zawsze będzie ok? Oprócz oczywiście wymiany samego wahacza bo gdzie wtedy ?
Ja podnoszę podnośnikiem hydraulicznym na tym zgrugieniu jak najdalej od koła, aby jak najbliżej na tym rancie wstawić zwykła kobylke samochodowa z marketu, szybko i bezpiecznie i do wszystkiego dostep
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Na końcach progów masz takie wystające pionowo blachy wysokości ok 1 cm są one własnie po to żeby wsunąć oryginalnych lewarek, albo użyć np podnośnika typu żaba, o podnośnikach profesjonalnych (czytaj kolumnowych) już nie wspomnę.
Te miejsca są specjalnie wzmocnione i nic się im nie stanie, sprawdzone setki razy :haha:

Pamiętaj tylko żeby przed podniesieniem auta do góry zluzować wcześniej śruby i dla bezpieczeństwa podłożyć coś pod koło, albo koła żeby auto nie zjechało np z oryginalnego podnośnika.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Mapet
Przeglądacz

Dziadek13 pisze:Z przodu i z tyłu jak w instrukcji ale z przodu jest też możliwość podnoszenia np żabą,należy się schylić i zaraz za przednim nadkolem na dole jest taka plastykowa zaślepka powiedzmy okrągła z jednej strony zaczepia się o nadkole wyciągasz ją i masz miejsce na podnoszenie żabą zaślepka jest na wcisk,przynajmniej jest tak u mnie.
Dzięki za informację, co prawda nie kojarzę takiego miejsca pod żabkę ale przy okazji kiedyś sprawdzę, widzę że mamy przynajmniej te same wersje silnikowe więc u mnie powinno być podobnie.
A może masz fotkę gdzie to miejsce jest dokładnie ?
rafcio606 pisze:
Mapet pisze:Przymierzam się do zakupu kobyłek aby móc coś więcej zrobić przy samochodzie i teraz do Was pytanie, pod jakimi elementami podwozia je podłożyć? Pod wahacze zawsze będzie ok? Oprócz oczywiście wymiany samego wahacza bo gdzie wtedy ?
Ja podnoszę podnośnikiem hydraulicznym na tym zgrugieniu jak najdalej od koła, aby jak najbliżej na tym rancie wstawić zwykła kobylke samochodowa z marketu, szybko i bezpiecznie i do wszystkiego dostep
A możesz mi powiedzieć o którym zgrubieniu mówisz ?
Tomasz_W-wa pisze:Na końcach progów masz takie wystające pionowo blachy wysokości ok 1 cm są one własnie po to żeby wsunąć oryginalnych lewarek, albo użyć np podnośnika typu żaba, o podnośnikach profesjonalnych (czytaj kolumnowych) już nie wspomnę.
Te miejsca są specjalnie wzmocnione i nic się im nie stanie, sprawdzone setki razy :haha:

Pamiętaj tylko żeby przed podniesieniem auta do góry zluzować wcześniej śruby i dla bezpieczeństwa podłożyć coś pod koło, albo koła żeby auto nie zjechało np z oryginalnego podnośnika.

Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
No tak tylko że jak wspomniałeś pod te deydkowane miejsca jest stosowany oryginalny podnośnik, który jest na wyposażeniu samochodu. Natomiast żabką mogę narobić więcej szkód niż pożytku unosząc pakę za progi. Z tego co się już dowiedziałem, podnosić oraz podkładać kobyłki najlepiej pod elementy zawieszenia typu np. wahacz, za sanki czy podłużnice.
Awatar użytkownika
Tomasz_W-wa
Władca postów
Auto:: SEAT Ibiza SPORT 1.9 TDI
Imię:: Tomasz
Podziękował: 285 razy
Otrzymał podziękowań: 484 razy

Post autor: Tomasz_W-wa »

Kolego podnosiłem też żabą Tourana nie raz, jak się boisz to kup sobie takie krążki gumowe na łapę podnośnika jak ich nie masz przy żabie i tyle.
A jak chcesz wiedzieć gdzie są te miejsca na aucie to może najpierw sam pójdz do auta i dokładnie popatrzysz.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Mapet
Przeglądacz

Tomasz_W-wa pisze:Kolego podnosiłem też żabą Tourana nie raz, jak się boisz to kup sobie takie krążki gumowe na łapę podnośnika jak ich nie masz przy żabie i tyle.
A jak chcesz wiedzieć gdzie są te miejsca na aucie to może najpierw sam pójdz do auta i dokładnie popatrzysz.
Pozdrawiam
Tomasz_W-wa
Tak też zrobię bo się faktycznie boję podnosić żabą za progi i się zaopatrzę w te krążki.
Oczywiście, że sam to również sprawdzę a zapytałem bo może ktoś poprostu miał fotkę żeby zobaczyć i nakierować w którym to miejscu jest.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 418 razy

Post autor: wesol »

Z boku progu w vagach są takie Ala trójkąciki odciśnięte. To zaznaczenia fabryczne gdzie mamy lewarek podłożyć.
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Mapet
Przeglądacz

Teraz już wiem jaką podkładkę kupić pod żabę żeby podnosić za wzmocnione punkty w progach.
Załączniki
40acdc0e4d50948e3d0dff72bf06.jpeg
ODPOWIEDZ