-17° odpalam auto. Ciekawe czy zagada.

Ciężkie problemy ze stolcem tak to tutaj
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik
Auto:: 1.9 TDI BXE 06'
Imię:: Radek
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowań: 7 razy

Re: -17° odpalam auto. Ciekawe czy zagada.

Post autor: alcest »

cdn słabego palenia...
Turek stoi u mechanika. Z dobrych informacji, 2 świece były na chodzie, czyli po przejechaniu 50k od wymiany w te najgorsze mrozy ze świeżym aku dawał radę na 2 świeczkach. Ze złych newsów - kazałem zmienić zestaw na PD, mechanik był sceptyczny :/ Potwierdził, że niebieskawy dymek to ewidentnie nieprzepalone paliwo a nie płyn/oliwa. Od dwóch dni się nie odzywa.
Update - to już offtop i do przeniesienia w inne miejsce. Zestaw naprawczy pomógł jak umarłemu kadzidło. Dosłownie. Jak kopcił tak kopci. Mechanik zlogował go przed wyjściem PD i 2 lały. Po założeniu zestawu, zero poprawy. Kolejnych parę stówek w plecy. Wleje jakiegoś czyściwa do baku, spróbuję przegonić i w drodze powrotnej znów do niego na wyjęcie. A PD sam nie wiem. Kupię na aledrogo.
Ostatnio zmieniony śr lut 24, 2021 19:05 przez alcest, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

Kazałeś wymienić oringi na pompkach?.a co one mają do kopcenia na niebiesko? Poza tym masz problem że odpala i zaraz gaśnie i później nie chce palić czy może odrazu nie pali i korbujesz i korbujesz by odpalił?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik

Tak kazałem zmienić zestaw naprawczy na PD, oringi itp. Czemu? Bo tak zrozumiałem wasze podpowiedzi, co do objawów :oki: . Objawy jak napisałeś. Albo złapie i zgaśnie i trzeba go hetać. Czasami nie chciał od pierwszego i trzeba hetać. Raz, po odpaleniu na wolnych sam zgasł. Pisałem o tym wcześniej. Widocznie mało zrozumiale.
Awatar użytkownika
wesol
Władca postów
Auto:: touran BLS i 2x CAYC
Imię:: Pawel
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowań: 420 razy

Post autor: wesol »

A w jakim stanie były gniazda i jak wyglądają oringi w takim razie?
1T2 BLS oraz 2x 1T3 CAYC
Awatar użytkownika
alcest
Użytkownik

Wesoł, mechanik powiedział że wszystko było na swoim miejscu. Gdyby oringi/podkładki były uszkodzone, powiedziałby. Co do gniazd nie wiem nic. Zaznaczam, robił co mu kazałem, choć sam proponował PD od razu na stół do sprawdzenia. Doczytałem nt uszczelniaczy PD, nie trzeba mi już wyjaśniać czy to jest to samo co oringi :> Próbowałem grata ogarnąć na skróty a wyjdzie że znów trzeba iść utartą ścieżką.

-- So lut 27, 2021 13:21 --

Chyba ogarnąłem gada. Pali ładnie, nie ma delikatnego drgania na jałowym, co najważniejsze brak chmury za mną :lol: Do roboty mechanika dołożyłem od siebie czyszczenie EGR a. Zobaczymy na jak długo pomogło. Dzięki chłopaki za sugestie.
ODPOWIEDZ