jakie parametry felg
- 
				werzaba
- Kandydat
- Auto:: Touran 2006
- Imię:: Tomek
Re: jakie parametry felg
Witam
Mam pytanie jak sie sprawdzą alufelgi w rozmiarze 16" o szerokości 7" i ET40
Czy nie będie nic tarło i czy nie za bardzo będą wystawać bo do oryginału to jednak 16 mm różnicy.
Czy ktoś ma wiedzę z praktyki, nie chcę potem mieć wypiaskowanych progów itp
Barzdo dziękuje i czekam na odpowiedzi
-- Wt mar 21, 2017 10:01 --
PS. czy zmiana ET i szerokości felgi z 6,5 na 7 cali, przy tej samej szerokości opony będzie miała wpływ na spalanie?

Mam pytanie jak sie sprawdzą alufelgi w rozmiarze 16" o szerokości 7" i ET40
Czy nie będie nic tarło i czy nie za bardzo będą wystawać bo do oryginału to jednak 16 mm różnicy.
Czy ktoś ma wiedzę z praktyki, nie chcę potem mieć wypiaskowanych progów itp
Barzdo dziękuje i czekam na odpowiedzi
-- Wt mar 21, 2017 10:01 --
PS. czy zmiana ET i szerokości felgi z 6,5 na 7 cali, przy tej samej szerokości opony będzie miała wpływ na spalanie?
- 
				Arek46
- Początkujący
- Auto:: touran bkc 1,9tdi, 2005
- Imię:: Arek
Witaj,
Mam 7,5J i Et35 przy 16 calowej feldze i są prawie na równo z nadkolami (zdjęcia na stronie 10 chyba). Więc Twoje napewno nie będą wystawać bardziej ani nie powinny trzeć.

Mam 7,5J i Et35 przy 16 calowej feldze i są prawie na równo z nadkolami (zdjęcia na stronie 10 chyba). Więc Twoje napewno nie będą wystawać bardziej ani nie powinny trzeć.
- 
				werzaba
- Kandydat
- Auto:: Touran 2006
- Imię:: Tomek
Dzięki bardzo
U Ciebie, mam wrażenie, że zwłaszcza przód dość mocno wystaje, aż się wierzyć nie chce, że nie piaskuje Ci progów. Sam nie wiem, mam dobrą ofertę na alusy 16"/7"/ET 40 ale może lepiej poczekać na coś w oryginalnym rozmiarze.

U Ciebie, mam wrażenie, że zwłaszcza przód dość mocno wystaje, aż się wierzyć nie chce, że nie piaskuje Ci progów. Sam nie wiem, mam dobrą ofertę na alusy 16"/7"/ET 40 ale może lepiej poczekać na coś w oryginalnym rozmiarze.
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
jeżdzę na bardzo zbliżonym felunku, różnica w ET, mam 42. Na to gumy 225/40/18. No i mam bliżej niezidentyfikowany problem. W zeszłym sezonie po około 5 kkm zżarło mi od wewnątrz przednią prawą oponę tak, że do wywalenia. Początkowo myślałem, że zbieżność, byłem, sprawdziłem, tu wszystko w porządku. Zniszczenia na oponie wyglądają tak, jakby o coś obcierałam0nter pisze:u mnie 18x8 ET48 i opona 225/40/ nigdzie nie ociera
 Tak jakby ktoś wrzucił ją na tokarkę i wytoczył rowek. Może trze w którymś momencie podczas jazdy o talerzyk amora? Z lewej strony wszystko OK.
 Tak jakby ktoś wrzucił ją na tokarkę i wytoczył rowek. Może trze w którymś momencie podczas jazdy o talerzyk amora? Z lewej strony wszystko OK.   Na standardowym, zimowym setupie 205/55/16 nic się nie dzieje. Ciekawa przypadłość
- m0nter
- ____________________ 
- Auto:: Touran BMN 2007
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
Przy najbliższej okazji zejdę do kanału i poszukam u siebie ew. źródła kolizji i oglądnę opony 
Zbieżność sprawdzałeś na letnim zestawie czy zimowym? U mnie zimowy chowa się bardziej, na letnim koła z tyłu są szeroko, auto lekko niżej albo obciążone i jest efekt /== jak się patrzy od tyłu na auto...

Zbieżność sprawdzałeś na letnim zestawie czy zimowym? U mnie zimowy chowa się bardziej, na letnim koła z tyłu są szeroko, auto lekko niżej albo obciążone i jest efekt /== jak się patrzy od tyłu na auto...
- jaras99
- Specjalista
- Auto:: Audi A4 B6 1.9TDI AVF
- Imię:: Jarek
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowań: 64 razy
Zbieżność mierzona była na zimowym zestawie. Zimowe u mnie tez siedzą głębiej a na letnich jest dokładnie jak to opisales z tyłu. Jest wrażenie ze koła idą krzywo. Chociaż jak sie przypatrze to na zimowych tez delikatnie widać ten efekt.m0nter pisze:Przy najbliższej okazji zejdę do kanału i poszukam u siebie ew. źródła kolizji i oglądnę opony
Tak czy inaczej z tyłem czy to na zimowych czy letnich nie ma najmniejszego problemu.
Tez na weekend się zanurze w kanale. Może białym markerem pomaluje front talerza amora, przejade trochę km i zobaczę czy gdzieś farbę zebrało
- 
				majk_d
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2007
- Imię:: Michał
- Podziękował: 3 razy
Witajcie, mam okazję kupić okazyjnie felgi oryginalnie z Passata ale ponoć stosowane również w Touranie: 15x7, ET 37 (http://www.wheelsandcaps.com/p-19743-al ... 69830.aspx), czy ktoś z Was używał może coś podobnego? (podejrzewam możliwość problemów z racji niskiego ET). 
Dzięki

Dzięki
- m0nter
- ____________________ 
- Auto:: Touran BMN 2007
- Imię:: Paweł
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowań: 36 razy
- 
				majk_d
- Początkujący
- Auto:: Touran 1.6 MPI 2007
- Podziękował: 3 razy
Dziękuję m0nter. Doradźcie jeszcze proszę jakie oponki do tego byłyby optymalne (rozmiarowo i wizualnie). Celuję w jakieś 195 żeby nie dokładać roboty mojemu MPI  Chyba że ktoś ma inne zdanie (o tych felgach lub szerokości opony) to śmiało...
 Chyba że ktoś ma inne zdanie (o tych felgach lub szerokości opony) to śmiało...
-- Śr kwi 19, 2017 21:09 --
Witajcie, poświątecznie przypominam się z pytaniem. Jakieś rady? Czy też taka konfiguracja niezbyt wśród forumowiczów popularna? Wygląda na to, że póki nie kupię letnich to zima nie puści 

Chyba że ktoś ma inne zdanie (o tych felgach lub szerokości opony) to śmiało...
 Chyba że ktoś ma inne zdanie (o tych felgach lub szerokości opony) to śmiało...-- Śr kwi 19, 2017 21:09 --
Witajcie, poświątecznie przypominam się z pytaniem. Jakieś rady? Czy też taka konfiguracja niezbyt wśród forumowiczów popularna? Wygląda na to, że póki nie kupię letnich to zima nie puści

- doman
- Przeglądacz
- Auto:: AVQ
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowań: 7 razy
- Kontakt:
czy alu 16cali - na oponach 205/55
7j i et18 bedzie obcierać ??
najbardziej obawiam sie tym ET
ma ktoś moze jakieś foto.... o podobnych parametrach kół

7j i et18 bedzie obcierać ??
najbardziej obawiam sie tym ET
ma ktoś moze jakieś foto.... o podobnych parametrach kół
Zastava 1100p -> Polo 86c2f -> Polo 6n i Arosa -> Bmw e46 touring -> Bora variant -> Punto mk1 -> Ibiza 6k -> Polo variant -> a teraz TOURAN 1T0 i POLO 9N0 
--------------------------------------
https://domandesign.cupsell.pl/

--------------------------------------
https://domandesign.cupsell.pl/
- 
				las3rr
- Przeglądacz
- Auto:: 1T1 1.9 BLS '06 PFL
- Imię:: Łukasz
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowań: 6 razy
Rozglądam się za felgami bo moje z poprzedniego auta nie dają rady (17/9j), zainteresowały mnie od vw phaetona o parametrach: 17", 7,5J, ET40, otwór centrujący: 57,1mm, dadzą radę? Jak tak to jaka opona 205/45? Dzięki.

- Marekk
- Specjalista
- Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Szybkie pytanie felga 18/8 cali et 35 podejdzie opona 225/45/18.czy dystanse trzeba dołożyć ?nowe butki szukam i znalazłem tylko martwi mnie ze nie wejdą

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2398
Odnowiona galeria 20.05.2013

- Feberos
- Użytkownik
- Auto:: Touran '03 1.9TDI AVQ
- Imię:: Krzysztof
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowań: 25 razy
W przypadku 8J i ET35 będziesz miał prawdopodobnie felgę równo z nadkolem. Wąska opona więc powinno się ładnie zgrać. Miejsca od wewnątrz nie braknie, ja mam 7Jx17" ET45 na oponie 225/45 i zobacz sobie porównanie KLIK

- Marekk
- Specjalista
- Auto:: 2.0 TDI BKD 2005
- Imię:: Marek
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowań: 30 razy
Dzieki za podpowiedź   mam jeszcze jedno Pytanie do posiadaczy 5t1 zakładał ktoś rozmiar 18/8 et 45 ? Opona 225/45?
  mam jeszcze jedno Pytanie do posiadaczy 5t1 zakładał ktoś rozmiar 18/8 et 45 ? Opona 225/45?
Wpadła 18/8 et 44 z opona 225/45 jest na styk jeśli chodzi o 5t1 ale ładnie wypełnia zakola

mam jeszcze jedno Pytanie do posiadaczy 5t1 zakładał ktoś rozmiar 18/8 et 45 ? Opona 225/45?
  mam jeszcze jedno Pytanie do posiadaczy 5t1 zakładał ktoś rozmiar 18/8 et 45 ? Opona 225/45?Wpadła 18/8 et 44 z opona 225/45 jest na styk jeśli chodzi o 5t1 ale ładnie wypełnia zakola

http://touranklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2398