Poniewaz grzeje mi sie troche tylne prawe kolo postanowilem zobaczyc co tam slychac.zdjalem zacisk i poleglem przy wyjmowaniu klockow.sa tam takie blaszki zabezpieczajace-jak je zdemontowac aby klocki wyszly?
Przy okazji okazalo sie ze po wyjeciu zacisku klocki nadal ocieraly o tarcze-dopiero ostukanie klockow uwolnilo tarcze.po parokrotnym ostukaniu klockow na razie jest dobrze ale wiem ze to chwilowe i trzeba cos z tym zrobic.co moze blokowac klocki ? reczny nie blokuje na 100%.
jak zdjąłeś zacisk to klocki wysuwa się z tych blaszek jeden ciągnąc do siebie a drugi pchając od siebie i sprawa załatwiona blaszki możesz zdjąć dopiero po wyjęciu klocków
Miki76 pisze:jak zdjąłeś zacisk to klocki wysuwa się z tych blaszek jeden ciągnąc do siebie a drugi pchając od siebie i sprawa załatwiona blaszki możesz zdjąć dopiero po wyjęciu klocków
Prawdopodobnie w touranach były też montowane inne mocowania klocków bez blaszek.Jak miałem ten sam problem i wystarczyło wyczyścić z korozji miejsca położenia klocków tz.tam gdzie będzie się przesuwał klocek i jak na razie wszystko jest
Ja w swoim turanku też mam blaszki które dają efekt tak jak kolega pisze lepszego ślizgania ale korozją i tak pojawia się i pod blaszkami jak i na samych klockach wystarczy tylko lekko papierem ściernym wyczyścic lub pilnikiem i można znowu śmigać.
opis
Wymontowanie i zamontowanie klocków
według numerów czyli od 1 do 4 od dołu do góry .
Załączniki
– Odkręcić śruby -strzałki- z zacisku hamulcowego -1-, przytrzymując przy tym za sworzeń centrujący. – Zdjąć zacisk hamulcowy i zamocować za pomocą drutu w taki sposób, aby masa zacisku hamulcowego nie obciążała lub nie uszkodziła przewodu
1.JPG (54.62 KiB) Przejrzano 529 razy
Wymontować klocki hamulcowe i blaszki mocujące klocki -strzałki-.
2.jpg (43.11 KiB) Przejrzano 529 razy
UWAGA! Nie należy przedmuchiwać układu hamulcowego sprężonym powietrzem, powstający przy tym pył jest szkodliwy dla zdrowia!
– Oczyścić dokładnie powierzchnie przylegania blaszek mocujących klocki hamulcowe do jarzma hamulca i usunąć rdzę. –
2,5.jpg (26.58 KiB) Przejrzano 529 razy
– Włożyć blaszki mocujące klocki -1- i -2- w jarzmo hamulca. Wskazówka Blaszki mocujące klocki -1- i -2- różnią się od siebie. Można je montować tylko po przekątnej w stosunku do siebie. – Włożyć blaszki mocujące klocki -1- i -2- w taki
3.jpg (43.82 KiB) Przejrzano 529 razy
– Zwrócić uwagę, aby klocki hamulcowe znajdowały się w blaszkach mocujących klocki -strzałki-. – Zamocować zacisk hamulcowy za pomocą nowych śrub samozabezpieczających. – Zamontować i dokręcić koła → Podwozie, układy osi i ki